Șomloi sau somloi galuska e o prajitura ungureasca buna. Foarte buna. Cateoda iti dai seama ca exista si lucruri bune in invecinarea asta 😀 Somloi este unul dintre ele, iar romanii, oameni cu simt practic, au preluat acest desert, ba chiar l-au împământenit prin Ardeal.

Somloi e un dulce originar din provincia Somlo, celebra pentru vinuri, cica, da’ sa-mi spuna mie cineva daca a auzit de vreo Grasă sau vreo Zghihară de Somloi :). In schimb somloi galuska sau somloi, simplu, a devenit substantiv comun.

Am mancat mai multe variante, cu diverse creme (nuci, vanilie, cacao) si cu diverse blaturi, insa cel care mi-a placut cel mai mult si la care m-am oprit forever e cel cu blat din pandispan normal si pandispan cu cacao si crema de lapte cu nuci si rom.

Aveti nevoie deci de doua pandispanuri, dupa reteta asta . De fapt, e un singur aluat, pe care il impartiti in doua parti egale, iar in una puneti si o lingura de cacao. Pentru un șomloi sanatos cu care sa delectati vreo 10-12 oameni cu apetit, e de-ajuns o compozitie 4444 (4 oua, 4 linguri de zahar, 4 de faina, 4 de ulei).

O sa coaceti pandispanurile in cuptorul bine incins, cam 10 minute la foc mediu. Le puteti pune in forma rotunda sau intr-o tava normala, dreptunghiulara, de aragaz. Important e sa nu uitati de hartia de copt, altfel nu cred ca mai dezlipiti blatul de tavi :D.

Tinand cont de faptul ca foaia va fi destul de subtire, ar fi bine sa stati cu ochii pe aragaz ca pe butelie, ca sa ma exprim asa :D, pentru ca s-ar putea arde. Dupa ce sunt gata, le scoateti din cuptor, indepartati hartia de copt si le lasati sa se raceasca, timp in care va ocupati de crema.

Intr-un vas nonaderent (eu am un ceaun de tuci special pentru creme) puneti doua linguri mari de faina, 300 de grame de zahar, apoi adaugati amestecand, ca sa nu se formeze cocoloase, un litru de lapte. Puneti vasul pe foc amestecand incontinuu, pana cand compozitia se ingroasa putin. Dupa ce clocoteste, adaugati 150 de grame de nuci macinate, o lingura de unt si o fiola de esenta de rom, luati vasul de pe foc si lasati si crema sa se raceasca.

Asamblarea e simpla: o foaie de pandispan, crema, alta foaie, crema din nou. Lasati somloiul sa stea cateva ore, pentru ca blaturile sa se inmoaie si sa se imbibe cu crema. Apoi taiati bucatele care sa cuprinda ambele blaturi. Eu v-as sfatui sa “taiati” prajitura cu un instrument special pentru inghetata, astfel se vor forma acele gălușcuțe care dau forma specifica a somloiului. Mai trebuie doar sa le turnati deasupra un sos de ciocolata (sau putina ciocolata topita la bain marie) si sa ornati cu frisca.

Si daca m-am strofocat degeaba pana acum cu 2.500 de semne :), puteti manca un somloi decent la restaurantul cu specific unguresc de pe Strada Franceza, in Centrul vechi.

Dar va sfatuiesc totusi sa incercati asa ceva acasa!