2011 e anul plăcintei. Domnia cupcakesurilor s-a incheiat. Placina e noua cupcake. Cam asta spun cei intelepti.

Nu stiam ca e o moda ca un preparat sa fie la moda. Desi ar fi trebuit sa-mi ridic niste semne de intrebare cand Sarah Jessica Parker a mancat in „Totul despre sex“ un cupacake (cu frosting roz, bineinteles) si-a declanşat o isterie. Well, nebunia cu aceste Manolo Blahnick ale dulciurilor e pe cale sa se termine.

Pentru ca placinta is the new black :) . Nu cred ca s-ar incadra la categoria „pie“ vreo dobrogeana sau niste poale-n brau, insa chiar nu ma intereseaza, pentru ca dobrogeana urmeaza in curand. Insa acum e vremea (literally) pentru o placinta cu o crusta crocanta si miez dulce-acrisor, fierbinte, siropos si aromat. Placinta cu fructe de padure.

Pentru crusta am facut un pate brisee, aluatul clasic de tarta. Dar il puteti cumpara de la Mega Image si il recomand, pentru ca e un produs relativ cinstit fata de invazia de pseudoaluaturi de toate soiurile care se gasesc pe la noi.

Pentru o placinta cu diametrul de 30 de centimetri am facut un aluat din 250 de grame de faina, 150 de grame de unt foarte proaspat (unt de casa, de la sibieni ) si foarte rece, 20 de ml de apa foarte rece, un praf de sare, un ou si o lingura de zahar. In retea originala de pate brisee nu e inclus zaharul. Cand puneti zahar, devine un aluat mai fin (dar si mai greu de intins), numit pate sucree. Insa tinand cont de faptul ca eu am pus foarte putin zahar, ii pot spune in continuare pate brisee. Bine, pate brisee un peu sucree.

So, in blender (da, in ala cu cutit) puneti untul, faina si zaharul si amestecati pana obtineti ceva de consistenta nisipului.

Transferati in alt vas, adaugati oul, sarea si apa si amestecati cu un mixer normal, eventual cu paletele pentru aluaturi, daca mixerul are asa ceva. Toate operatiunile astea dureaza cam 3 minute si obtineti aluatul, pe care ar fi bine sa-l tineti la frigider macar o ora. Dupa care trebuie sa-l tineti la temperatura camerei pentru a-l putea intinde :) . Eu l-am lasat in frigider peste noapte.

Cu umplutura de fructe de padure (un porn food de mi-au venit niste ganduri care nu mai aveau nicio legatura cu mancarea:D) e foarte simplu. 650-700 de grame de fructe de padure congelate (eu am avut doua amestecuri: capsune, visine, zmeura, mure si zmeura, mure, afine, coacaze rosii, coacaze negre), 8 linguri de zahar si o lingura de unt se pun intr-o cratita pana dau in clocot. La final adaugati trei linguri de amidon.

Dupa ce compozitia s-a racit, o puneti in tava, o ornati cu fasii din aluatul care v-a ramas, ungeti cu albus de ou si presarati putin zahar brun peste fasiile de aluat, daca vreti un aspect mai rustic, de gallete. Trebuie sa stea in cuptorul bine incins 10 minute la foc mare si 20 de minute la foc mic-mic.

Cred ca ar fi ok cu inghetata de vanilie sau cu frisca, insa am preferat-o simpla, calda, iar eu una n-am simtit nevoia unei extra-arome pe langa savorile minunate de unt si fructe de padure.

Incercati asa ceva acasa!