Pentru cei care nu stiu ce inseamna CAP, postarea aceasta nu are nicio valoare. Pentru ca oamenii care nu stiu asta, nu stiu si nu vor afla poate niciodata gustul unei rosii adevarate si se vor amagi doar cu tomate crescute nu in pamant, ci in niste bidoane cu lichid asa, cam ca-n Matrix.
Eu nu mai am bunici, dar atunci cand aveam, din gradina lor culegeam cele mai mari si carnoase rosii, pe care le mancam fierbinti, direct din soare. Bunica se chinuia doua anotimpuri cu ele, de la plantuta fragila de cativa centimetri, pana la tufa care trebuia legata pe arac, sapata, plivita, udata si curatata zilnic. Iar rosiile alea radeau in soare pentru noi. Mai avea bunica o tufa pe care o afurisea mereu: dadea rosioare mici si multe – peste ani aveam sa aflu ca le spune cherry.
Asa ca atunci cand am gustat rosiile de la CAP Gurbanesti, aproape ca nu m-am mai putut opri. Si oricine stie ce inseamna CAP, stie gustul acesta.


cap-23

Tocmai de aceea pretul de 15 lei pe kilogram nu mi se pare mare. Pentru ca nu mananci un simulacru de leguma din care a mai ramas doar forma, iar fondul s-a piedut printre zecile de hormoni si substante. Da, costa de 5 ori mai mult decat un kilogram de rosii in piata, da, costa cat un kilogram de carne dar in niciun caz nu costa 100 de lei, atat cat era in iarna, in Piata Floreasca, un kilogram de rosii cherry importate din Olanda, tara din care provin cele mai tratate si mai nocive legume. Si, da, merita sa dai 15 lei pentru munca de doua anotimnpuri pe care o fac unii oameni. Veti primi in schimb vreo 7-8 soiuri de rosii, ale caror denumiri nu le-am retinut, si nu veti sti de unde sa incepeti si unde sa terminati.
Pe primele le-am mancat goale, asa, ca in copilarie, pentru ca mi-era prea dor de gustul ala… si-am savurat fiecare felie. Pe restul le-am pus in poate cel mai reprezentativ fel al verilor romanesti, salata de rosii. Taraneasca, bruta. Cu ceapa rosie, castraveti si ardei gras. Cu ardei iute. Cu ulei de floarea soarelui, caci asa era gustul copilariei mele. Cu bucati de paine de casa inmuiata in sos. Cu branza feta.


sal-22


salata-jos22

Este poate cel mai din suflet „incercati asa ceva acasa“ pe care vi-l spun!