Te iubesc asa cum iubesc sarea in bucate! Ii spunea fiica cea mica tatalui ei, imparatul in basmul cules de Petre Ispirescu din popor, la fel cum Le chef(a)  a ales tot din popor unele dintre retetele pe care le prezinta aici.

Mai putin cunoscuta dupa numele stiintific– clorura de sodiu (NaCl), mult mai populara sare este unul dintre ingredientele principale al oricarui fel de mancare. De la “salarium” mai precis de la ratia de sare pe care fiecare soldat roman o primea pe langa solda cuvenita pana la„Istoria naturala“ a vestitului naturalist roman Plinius cel batran, care considera sarea drept “leac bun la toate”, sarea a ocupat si ocupa un loc important in traditiile oricarui popor. In traditia romaneasca, sarea apare de obicei alaturi de paine ca semn al prieteniei si ospitalitatii.

In semn de prietenie, Farfuridi adica Le chef(a) vorbeste azi despre sarea pe care o foloseste drept ingredient secundar la prepararea tuturor mancarurilor prezentate pana acum: sarea de mare, considerata a fi mai aromatizata si mai sanatoasa decat sarea de masa obisnuita .

Sarea de mare are aceeasi componenta chimica precum sarea gema, sarea de bucatarie obisnuita, singura diferenta constand in varietatea continutului de minerale si metodele de colectare  care dau aspectul si gustul unic al diferitelor tipuri de sare. Sarea de mare contine mai multe minerale necesare organismului, printre care fosfor, potasiu, calciu, in timp ce sarea de bucatarie contine doar iod, clor si sodiu. In fine, ideea este ca organismul uman are nevoie de toate aceste minerale, pe care le ia din diverse alimente.

Sarea de mare pe care o folosim noi, thank God ca se gaseste in Romania, este marca Reflets de France si provinde din Guerande, o comuna franceza situata pe malul Atlanticului. Sarea de mare din Guerande, in special fleur du sel, este celebra in toata lumea. Produsele Reflets du France se gasesc in Carrefour, o cutie de sare de mare grunjoasa de 500 de grame costa 9,5 lei, iar o cutie de 125 de grame de fleur de sel (fara aditivi, recoltata manual) costa in jur de 12 lei, parca.

Noi preparam mancarea, orice fel de mancare, folosind sarea de mare, si pentru ca suntem recunoscatori naturii pentru darurile oferite, incheiem acest post cu un citat din Pablo Neruda:

“Praf al marii, in tine limba primeste un sarut al oceanului noptii : gustul impartaseste cu fiecare masa sarata esenta ta oceanica; cel mai mic,  miniatural val din pivnita sarata ne reveleza mai mult decat domestica albeata; in ea gustam infinitatea. ”

 

 

P.S

Le grand final ii apartine lui Sori, cateodata il apuca… niste chestii 😀

UPDATE (aprilie 2011)

In Carrefour nu se mai gaseste de un an si ceva sare de mare de Guerande, timp in care eu mi-am innoit rezervele din Paris. Asta pana de curand, cand am descoperit sare de mare grunjoasa de Guerande la Mega Image, comercializata sub marca proprie, Delhaize (apropo, chiar au o multime de chestii tari la Delhaize). Costa 5 lei si ceva sau 6 lei si ceva o punga de un kilogram. Ma scuzati, varsta :). Important e ca o gasiti si ca e de calitate, pura, asa cum a facut mama natura. Sau oceanul.