„În pronunția moldavă, cuvântul mă înduioșează până la lacrimi și mă face să-mi doresc alivenci tot restul vieții“, scria Radu Anton Roman în cartea lui. Întâmplător sau nu, am făcut această rețetă chiar în ziua în care s-au împlinit 7 ani de la moartea lui, pe 29 august… Ce e cel mai important, însă, e moștenirea rămasă de la el, chiar dacă omul Radu Anton Roman nu mai e aici.

Moldoveancă la origini, nu m-a înduioșat niciodată cuvântul ăsta. Și nici nu m-a tentat rețeta asta până acum. Dar vă spun cinstit, am trăit degeaba și-am irosit (aproape) o viață fără alivenci. Asta e concluzia după ce le-am mâncat.

Alivencile sunt o plăcintă onctuoasă și bogată, cu prisos de brânză, unt și smântână. Cu mălai. Și nu, nu e ciudat, americanii au cornbread. Atât de bune sunt calde, cu smantână, dar și reci, alivencile. Ce mai, salivez eu acum, când vă povestesc.

Aveți nevoie de jumătate de kilogram de brânză dulce de vaci sau de 250 de grame de bânză de vaci și 250 de grame de telemea sărată. Înnebunită după brânză, eu am preferat a doua variantă. Brânza aste se mărunțește bine, apoi se adaugă 3 gălbenușuri, 100 de mililitri de smântână lichidă (35 % grăsime), 2 linguri de smântână fermentată și o lingură bună de unt moale. Toate aste „se freacă bine“ ar spune RAR. Iertați-mi blasfemia, am preferat shortcutul numit mixer. Am obținut o pastă (sper aceeași) cremoasă și onctuoasă.

Am pus apoi 100 de grame de mălai și 75 de grame de făină. Dacă ați folosit doar bârnză dulce de vaci, e cazul să adăugați un praf bun de sare. Pentru că am pus un mix de brânzeturi, eu am adăugat un praf de zahăr. Peste toată treaba asta puneți cele trei albușuri bătute spumă, amestecând gentil, de jos în sus, ca să le încorporați cât mai ușor în compoziție.

Puneți alivencile într-o tavă cu hârtie de copt și le lăsați în cuptorul încins, la 220 de grade (foc mare), timp de 10 minute. Reduceți apoi temperatura la 160 de grade (foc mic) și le lăsați încă 20-30 de minute, până se rumenesc. Le mâncați calde, cu smântână, și veți binecuvânta prea scurta trece a lui Radu Anton Roman pe acest pământ.

[singlepic id=596 w=620 h=440 float=center]

Această postare a fost publicată pe Eva.ro în data de 31 august 2012.