De curand, cand am facut coliva, am redescoperit arpacasul. Mi-am adus aminte cum mancam in copilarie, la micul dejun, arpacas fiert cu zahar (ce ramanea de la coliva), pus in putin lapte cald. Nu exista nicio comparatie cu “fulgii” care-mi stau astazi aproape zilnic pe post de mic dejun.

Apropo de asta, trebuie sa va povestesc ceva. Mama unei amice e muzeograf, iar intr-o zi a avut un grup de elevi de generala. I-a intrebat care sunt cerealele pe care le cunosc ei, iar raspunsul a fost naucitor: Cheerios, Chocapic…

In fine, voiam sa va spun ca dupa ce-am redescoperit arpacasul m-am gandit sa-l folosesc in cat mai multe feluri si nu doar in varianta dulce. Si pentru ca atunci cand e fiert este foarte lipicios si bine legat, m-am gandit ca ar merge foarte bine in niste ardei umpluti de post, in loc de orez. Asta pentru ca ma tot acuza lumea ca-s o profana si-o pacatoasa si nu gatesc fara proteina animala :D.

Si m-am gandit foarte bine, caci a iesit ceva minunat. Acuma voi sa nu va ganditi ca am luat niste ardei, i-am umplut cu arpacas si gata. No way! Am facut o combinatie de arpacas, legume si nuci. N-am poze din timpul procesului, pentru ca, sincer, nici nu credeam ca voi posta reteta asta, dar rezultatul a fost atat de bun incat merita impartasit.

Cum va spuneam la coliva, arpacasul trebuie curatat de neghina si trebuie spalat foarte bine. Am folosit cam 200 de grame de arpacas (ce-mi mai ramasese de la coliva :)) pentru 5 ardei grasi mari – din aia umpluti cu hormoni, recunosc, ca nu-i chip sa gasesti altceva acum, iar pohta mea a fost mare.

So, am trecut de partea cu spalatul si curatatul, asa ca am luat un morcov, o ceapa si o jumatate de telina mica, le-am taiat brunoise (ca d’aia am facut scoala de bucatari, nu? aiurea:D) si le-am sotat in ulei de masline. Vreo 3-4 minute, apoi am adaugat arpacasul si l-am mai lasat si pe el inca vreo 2-3 minute, amestecand sa nu se lipeasca. Apoi am procedat ca la risotto: adica am pus cate o cescuta de apa (50 de ml), am acoperit oala, am lasat sa scada, am repetat operatia. Asta de vreo 4 ori, arpacasul nu trebuie sa fie complet fiert. La a doua cescuta de apa am adaugat niste rosii uscate tocate (pomodorri sechi), cateva ciuperci taiate felii si vreo 10 jumatati de nuca tocate grosier. La final am asezonat cu sare si piper negru proaspat macinat. Am umplut ardeii, i-am pus intr-un ceaun de tuci si am adaugat niste piure de rosii de la Cirio (passata) subtiat cu putina apa. Intai i-am lasat sa clocoteasca 5 minute pe aragaz, apoi i-am lasat la foc mic, la cuptor, in vasul acoperit cu un capac. Dupa vreo 30 de minute am luat capacul si i-am mai lasat 10-15 minute sa se rumeneasca.

Bineinteles ca pacatoasa de mine nu s-a putut abtine sa nu-i manance cu niste iaurt de oaie si bivolita (Cedra), care merge de minune mai ales daca ardeii sunt reci. Sau cel putin asa-mi plac mie mai mult. Dar voi, cuviosilor, nu trebuie sa faceti ca mine. 🙂

Insa puteti incerca acesti ardei acasa!