• 10 - 12 aripioare de pui
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de sos de stridii
  • o lingurita de sos de peste
  • cateva picaturi ulei de susan
  • 2 - 3 catei de usturoi
  • 150 de ml de lapte de cocos
  • piper
  • seminte de susan

Îmi place bucătăria asiatică. Nu e în top 3, nu aș mânca așa ceva toată viața, în mod constant, dar am momente în care o prefer. Am pofte. Pofte nebune, uneori! În România, mâncarea chinezească este printre cele mai populare și e mare păcat că oferta de mâncare thailandeză sau indoneziană e foarte limitată. Așa că, de cele mai multe ori, cu scuza profanului care sunt eu în materie de bucătarie asiatică, încerc să adaptez unele rețete.

Așa mi s-a întâmplat și cu niște aripioare de pui, care aveau inițial o altă destinație (da, destinația aia rușinoasă, stabilită de un colonel american 🙂 ). Numai că deep fried mi s-a părut mult prea mult în acea seară, așa că am preferat o variantă mai cu zvâc și mai light.

Drept urmare am marinat aripioarele (vreo 10 bucăți), timp de 30 de minute, cu 2 linguri de sos de soia, 2 linguri de sos de stridii, o linguriță de sos de pește, piper și câteva picături de ulei de susan. Fără sare, pentru că toate sosurile din marinadă sunt sărate. Le-am pus apoi la cuptor, cu puțină apă, într-un vas ceramic, cu capac. Le-am lăsat la foc mediu (180 de grade), timp de 20 de minute.

Am adăugat o jumătate de cutie de lapte de cocos și 2-3 căței de usturoi tăiați grosier, am pus din nou capacul și am lăsat aripioarele în cuptor la foc mai mic (160 de grade) încă jumătate de oră. Se vor frăgezi și își vor lua aroma de cocos, ușor dulceagă, care se va combina extraordinar cu celelalte condimente, într-un sos bogat. La final, presărați semințe de susan și fulgi de ardei iute, uscat, sau feliuțe de ardei iute proaspăt.

[singlepic id=642 w=620 h=440 float=center]

Această postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 19 octombrie 2012!