E cald, e multa prostie in guvern si-n parlament (majusculele nu-s pentru ei), sunt orgolii prea mari pentru o tara mica, va fi referendum, e B’Estfest (deci e multa bere), iar eu abia mai gasesc vreme sa intru pe propriul blog sa mai citesc fie si statisticile. Stiu, de vreo trei saptamani sunt in urma cu un episod din Ocolul Pamantului in 50 de retete si sper sa recuperez in curand. Pentru ca, in pofida tuturor lucrurilor din prima fraza, inca mai gatesc. Si n-o sa va vina sa credeti cat de buna poate fi o shaorma home made cu piept de ratza, multa salata lollo rosso si sos acrisor de iaurt. Si nici cat de proasta-s eu ca n-am pozat-o. Insa pentru a treia oara vom ajunge in Grecia in „Ocolul” asta, pentru niste rosii cu branza reinventate intr-un bouyiourdi.

Acum un an va povesteam despre o mancare a machedonilor, ghela. Ei bine, cum grecii din Salonic tot niste machedoni sunt, bouyiourdi – mancare originara din Salonic (capitala provinciei Macedonia) – e o variatiune pe aceeasi tema a rosiilor cu branza. Si e mai simplu de facut decat de asteptat sa se raceasca dupa ce e gata.

Intr-un vas ceramic (eventual in vase din alea mici, de o portie) turnati putin ulei de masline, apoi puneti un strat de ardei gras, taiat cuburi, presarati sare si piper, puneti un strat de branza feta sfaramata, apoi un strat de rosii (eventual decojite, dar eu nu am facut asta) si din nou ulei de masline si sare. Deasupra puneti cateva felii de ardei iute si oregano uscat sau proaspat.

[singlepic id=536 w=620 h=440 float=center]
Calculati-va straturile in asa fel incat sa va mai ramana totusi un centimetru pana la buza vasului. Bagati vasele in cuptor, la foc mediu (180 de grade) si le lasati cam 15 minute. Le scoateti din cuptor, puneti deasupra cateva felii de cascaval (in mod traditional se foloseste o branza pe numele ei Kasseri, de fapt, un soi de cascaval grecesc, care se gaseste si in Mega Image). Puneti mancarea in cuptor inca vreo 5-10 minute, pana se topeste cascavalul si face bulbuci.

Dupa cum va spuneam, e mai greu sa astepti sa se raceasca decat sa o faci. Legumele isi vor lasa toate sucurile, care se vor amesteca cu uleiul de masline si vor face un sos incredibil de bun, in care o sa gasiti bucatele de feta si cascaval care se intinde atunci cand veti baga in vas, cu mana, o coaja groasa si crocanta de paine.

[singlepic id=537 w=620 h=440 float=center]
E light, dar satioasa, e fresh, e aromata e o mancare operfecta pentru vara, desi e calda.
Incercati asa ceva acasa!