fruitcake

O seara perfecta de sfarsit de toamna. Arome catifelate care “impletesc” in caldura casei intr-o atmosfera… very british. Prajitura cu fructe confiate si coniac, ceai negru Early Grey cu lapte si… Frankie “The Voice”.

Perfect!

Reteta prajiturii e “imprumutata” de la Anna Olson, cantitatile – adaptate la Romania, pentru ca eu personal nu pot sa masor totul in cesti, inclusiv untul 😀

Recapitulam:

100 de grame de unt

150 de grame de zahar

350 de grame de faina

4 oua

2 lingurite de praf de copt

Jumatate de ceasca de coniac (50-60 de ml)

Fructe confiate (caise, ananas, cirese, stafide si ce va mai place, cam 200 de grame)

Coaja de portocala confiata*

Optional: alune, nuci, migdale (50 de grame)

Untul se amesteca cu zaharul pana devine o spuma, apoi se incorporeaza ouale, unul cate unul, amestecand bine (cel mai bine cu un mixer). Se adauga faina si coniacul alternativ, in trei transe, apoi praful de copt. La final, fructele taiate, coaja de portocala confiata si nucile sau alunele.

Intr-o tava normala sau de tort se pune hartie de copt (strat dublu), se toarna compozitia si se pune la cuptor la cel mai mic foc posibil, cam o ora si jumatate – o ora si 45 de minute.

Topping:

Se amesteca o lingura de unt cu o lingura de zahar pudra si o ciocolata alba (100 de grame) topita si racita si se “inveleste” prajitura dupa ce aceasta s-a racit complet.

*Coaja de portocala confiata

Coaja de la doua portocale, 100 de grame de zahar.

Coaja se tine 24 de ore in apa rece (trebuie schimbata de 3-4 ori). Se fierbe cinci minute in apa, ca sa iasa gustul amar. Se face un sirop din zahar si o jumatate de ceasca de apa, iar cand fierbe si s-a ingrosat se adauga bucatzelele de coaja de portocala, care se mai fierb la foc mic 20-30 de minute. Un sfert din aceasta cantitate se lasa la uscat o zi, pe hartie de copt, iar restul se poate pastra 2-3 luni, in frigider, intr-un borcan, pentru o alta seara de iarna cu fruitcake:)

As I said, british perfection 🙂 And american with Mr. Frank Sinatra.