Ce poti sa faci intr-o pseudoseara de iarna sau falsa primavara, caci acum nu e nici una, nici alta? Sa bei, ar zice Sorin. Iar eu sunt de acord cu el.
Dar ce poti sa faci intr-o adevarata seara de iarna, cand Eol nu-si mai incape in piele, iar cerul si lumea se umplu de fulgi de zapada ca fulgii de gaina scuturati din perne de copii in lungi camasi de noapte? Sa bei, as zice eu si eu si sa mananci o budinca de paine cu sos de Bourbon.
Asa ca astazi, dear all, ajungem in minunat de glaciala Anglie, in episodul 5 al Ocolului Pamantului in 50 de retete. Pentru un bread pudding cu sos de Bourbon, panaceu al noptilor de iarna si-al saracilor elisabetani.
Budinca de paine, alt fel nascut din nevoie si inaltat la rangul de minune culinara, insemna reciclare. Inseamna inovatie si credinta. Caci mancarea nu se-arunca, cu-atat mai mult painea, care e sacra. Asa ca oamenii, in apus de secol 17, zic unii, in miez de secol 18, graiesc altii, foloseau tot ce ramanea de pe o zi la alta. Prin urmare, painea, seul de oaie si fructele uscate s-au intalnit, la origine, intr-un whitepot. Zaharul, untul, ouale si laptele s-au strecurat in combinatie mai tarziu, iar astazi ne rasfatam cu croissante si sos de Bourbon.
[singlepic id=254 w=620 h=440 float=center]
Caci asta are si bundinca mea. Dar nimic nu va opreste sa folositi painea de acum cateva zile, numai sa fie franzela alba, toast sau chiar briosa sau cozonac simplu.
Aveti nevoie de 6 croissante simple (adica fara umplutura), vechi de cateva zile. Lasate sa ramana fara “vlaga” o zi, in bucatarie, sa se usuce in voie.
[singlepic id=253 w=620 h=440 float=center]
Sectionate pe lung, pe jumatate, si unse temeinic cu unt, apoi aranjate in tava incat sa astupe si cele mai ascunse unghere. Peste toata treaba asta, un amestec din 4 oua batute cu 250 de ml de lapte, 250 de ml de smantana lichida, 150 de grame de zahar alb si 100 de grame de zahar brun mucovado, un praf de sare. Unii pun si stafide, eu nu am vrut de data asta.
[singlepic id=259 w=620 h=440 float=center]

Budinca sta in cuptor cam 30 de minute, la foc mediu (180 de grade), pana absoarbe toate aromele si se caramelizeaza la suprafata. Apoi sta cateva ore sau o noapte ca sa le sedimenteze. E mult mai buna a doua zi, take my word for it. A doua zi, insa, e musai sa aveti o ceasca zdravana de Bourbon. Topiti doua linguri de unt, cu un galbenus de ou, whiskey si o lingura de zahar. Si multe seminte de vanilie de Borubon (by the way, Bourbonul din sosul de Bourbon vine de la whisky, nu de la vanilie :D). Intr-un vas nonaderent, dar tot trebuie sa fiti cu ochii-n patru, amestecand incontinuu, Sa n-o lasati sa clocoteasca, ci doar sa se ingroase, pana la punctul in care sunt bulbucii pe cale sa explodeze. Apoi, asa, fierbinte, o turnati peste budinca usor incalzita.
[singlepic id=255 w=620 h=440 float=center]

Si binecuvantati iarna de afara!

Incercati asa ceva acasa!
[singlepic id=257 w=620 h=440 float=center]