• un ou mic
  • 50 de ml de vin alb, dulce
  • o lingura de ulei de floarea soarelui
  • o lingurita de otet
  • 150 de grame de faina (se mai adauga o lingura, daca e nevoie)
  • o lingura de zahar
  • un praf de sare
  • o jumatate de plic de praf de copt
  • 400 - 500 de ml de ulei de floarea soarelui pentru prajit
  • o cutie de branza ricotta
  • o cutie de mascarpone
  • 4-5 linguri de zahar
  • seminte de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • ciocolata neagra sau amaruie si coaja confiata de portocala pentru ornat

Dupa o saptamana in care carbohidratii din viata mea au fost legati cu lantul de calorifer ca sa nu mai ajunga la mine (valabil si pentru Sorin), dupa aceeasi saptamana in care colegii mei au auzit cuvantul carbohidrati mai mult decat au auzit vreodata cuvantul hamsterizare, ei bine, am descatusat bestia.

Aseara am “ajuns” putin in Italia, pentru o pizza cu prosciuto crudo si gorgonzola si pentru cannoli, un fel de Tony Soprano al deserturilor italienesti. Am ezitat mult in ceea ce priveste Italia, tara cu o bucatarie fascinanta, de asta am si lasat-o spre sfarsitul serialului meu, Ocolul Pamantului in 50 de retete. Azi, in episodul 43, avem cannoli, adica niste cornete delicioase si crocante, umplute cu o crema fina de ricotta.

Ideea mi-a incoltit in subconstient dupa ce am vazut tuburile de inox pe care se ruleaza aluatul pentru cornetele de cannoli. Dar nu mi se spune Creierutza degeaba. Ci pentru ca am un creier mic si inca un creier mic. Asa ca in subconstientul meu mic n-a ramas si magazinul in care am vazut tuburile de inox pentru facut cannoli. Nici nu vreau sa incep sa va spun cum am improvizat, Nu, nu! Dar daca va apucati vreodata de desertul asta, ar fi bine sa aveti tuburi pentru cannoli. Ce pot sa va spun este ca metoda la care m-am gandit a functionat, iar gustul a compensat lipsa creierului, caci avem doar creierutz, cum va spuneam.

Prin urmare, o sa va spun reteta pentru aluatul de cannoli, din care faceti aproximativ 20 de cornete. Un ou mic, 50 de ml de vin alb, dulce, o lingura de ulei de floarea soarelui si o lingurita de otet se mixeaza in blender (in blenderul obisnuit, cel cu cutite). Puneti apoi ingredientele solide: 150 de grame de faina, o lingura de zahar, un praf de sare, o jumatate de plic de praf de copt (poate chiar mai putin de jumatate de plic, mie mi s-a parut ca s-au umflat cam mult cornetele la prajit).

Mixati totul cateva zeci de secunde pana obtineti un aluat tare (s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati putina faina). Scoateti aluatul din blender si il mai framantati cu putina faina pana devine elastic, apoi il lasati la frigider cateva ore sau chiar o noapte (eu l-am lasat aproape 24 de ore din motive de job).

Cannolo (la singular) in italiana inseamna tub sau teava, prin urmare nu e nicio surpriza ca trebuie sa aiba aceasta forma. Dupa ce ati scos aluatul din frigider il impartiti in bucati mici, pe care le intindeti in cu un facalet. Trebuie sa fie foarte subtiri, pentru ca se umfla oricum la prajit. Ar fi bine sa le dati o forma ovala, apoi sa le rulati pe tuburile de inox. Prajiti apoi cornetele (cu tot cu tuburi, ofc) in baie de ulei bine incins, cateva secunde. Se fac foarte repede, trebuie sa le scoateti cand sunt rumene, aurii. La fel de repede trebuie sa le scoateti de pe tuburi, pe care le lasati sa se raceasca inainte de a face urmatoarea tranșă.

Cat timp se racesc cornetele, puteti face umplutura de ricotta. Traditional, in Sicilia, de unde provine desertul asta, umplutura de cannoli se face doar din ricotta si zahar (zaharul din trestie de zahar a fost adus in sudul Italiei de arabi, in secolul IX, pana atunci foloseau mierea ca indulcitor). Traditional, se foloseste o ricotta foarte cremoasa, de oaie. De asta si desertul era asociat cu un carnaval ce se desfasura primavara, pentru ca oile mancau iarba proaspata, laptele era mai gras, deci ricotta mai buna.

[singlepic id=627 w=620 h=440 float=center]

Cum la noi e aproape iarna si ricotta de oaie nu prea exista (dar o varianta ar fi urda de oi, desi nu e la fel de cremoasa), eu am combinat o cutie de ricotta de vaca (60%) si aproape o cutie de mascarpone (40%). Am pus cateva linguri de zahar, seminte de vanilie si, din cauza de creierutz, am uitat sa pun coaja rasa de lamaie (cred ca ar fi facut o mare diferenta). Am umplut cornetele cu un poche și le-am ornat cu bucățele de ciocolată neagră și bucățele de coajă confiată de portocală. Puteti pune alte fructe confiate sau fistic nesarat tocat. Pudrati cu zahar pudra si atacati ca niste urmasi ai Romei ce sunteti :).

[singlepic id=628 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!