• 1 kg pulpa de porc macra (pulpa curcan, piept curcan, pulpa pui, piept pui)
  • 4 mere acrisoare (granny smith)
  • o lingurita si juatate sare grunjoasa neiodata
  • o lingurita piper negrru macinat
  • 12-14 frunze proaspete de slvie (o lingurita de salvie uscata)
  • o lingura de pesmet
  • un ou
  • 150 gr de emmentaler (gouda, cheddar, cascaval)

A trecut ceva vreme (as in almost 2 years) de cand n-am mai postat nimic nou din cauza de nascut si crescut bebelus 🙂 . Azi, sub influenta unui optimism exgerat, a unui chef de munca asa cum numai in multinationalele care-si trimit oamenii sa protesteze in Piata Victoriei mai vezi, precum si a unei beri brune si bune, am gatit si am scris. Ma rog, gatitul e my daily job, scrisul a fost un pic in dezavantaj. Poti scoate Raluca (adica eu) din gazetarie, dar nu poti scoate gazetaria din Raluca :).

Mai nou, de cand cu toddler-ul si diversificarea, fac tot felul de combinatii. Si pentru ca ei ii place mancarea dulce (cu dovleac, sfecla, porumb – da, e innebunita dupa legume), am tot felul de idei si pentru oameni mari :).

Si cum mie imi place porcul – da, asta o sa scrie pe mormantul meu, “A iubit porcii” 🙂 – am zis sa profit din nou de el, dar si de aromele dulci care-l pun in valoare. Adica banalul mar. So, niste chiftelute din pulpa de porc, cu mar, salvie si emmentaler au fost pohta ce-am pohtit.

Besides, cand am vazut ca pulpa de porc macra are mai putine calorii (143/100 gr) decat pulpa de curcan fara piele (159/100 gr), the sky pwas the limit. Dar cred ca reteta merge foarte bine si cu carne din pulpa sau piept de curcan sau de pui. Insa, cum spuneam, porcul e my Holy Grail.

Asadar, luati dumneavoastra 1 kg de pulpa macra de porc. O tocati in masina de tocat acasa, asa cum face eu, sau rugati macelarul sa o toace pe loc. Nicodata nu cumparati carne deja toccata, chiar daca arata bine, aparent. Va contine sigur bucati inferioare, ligamente etc.

Adaugati 4 mere rase (si stoarse bine), eu am folosit soiul Granny Smith, e mai acrisor. Dar cred ca si merele Ionathan sau Idared se preteaza foarte bine. Nevertheless, daca preferati un gust mai putin dulceag, puneti doar 2 sau 3 mere. Adaugati apoi o lingurita de piper negru proaspat macinat, o lingurita si jumatate de sare grunjoasa, neiodata (e nevoie de un pic mai multa sare pentru a contrabalansa gustul preponderent dulceag), 12-14 frunze de salvie tocate (sau o lingurita de salvie uscata, dar eu imi cumpar vara/toamna, cand e un leu legatura si o congelez), o lingura de pesmet, un ou. Aceasta este compozitia de chiftelute, eu am lasat carnea 2-3 ore sa-si traga aromele.

Apoi formati chiftelute in mijlocul carora puneti un patratel de branza care se topeste, emmentaler am folosit eu, e o branza cu o aroma puternica, dar e mai putin sarata, usor dulceaga, si completeaza foarte bine aromele de mar si salvie. Branzeturi precum gouda, cheddar sau cascaval merg foarte bine. Chiar si branza cu mucegai, as indrazni sa spun. Odata formate chiftelutele cu diametru de 3-4 cm, le-am pus intr-o tava cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, timp de 10 minute la foc mare (240 de grade), apoi timp de 20 de minute la foc mediu (180 de grade).

Ca sa fim clasici in viata pana la capat, le-am mancat cu (cel mai bun) piure si muraturi, dupa ce am gustat cate o chifteluta aburinda, simpla, cu paine de casa si ea proaspata. E minunata combinatia de fruct cu carne de porc (clasica si ea) si cu aroma de salvie, cu bila de branza moale si topita in centru. Si foarte usor de facut.

Incercati asa ceva acasa!