• 500 degrame de carne tocata de vita (sau de caprioara)
  • doua cepe medii
  • sare, piper alb macinat, nucosoara macinata
  • ulei pentru prajit

Stiu sigur ca nu sunt singura care, la inceput de septembrie, asteapta cu infrigurare catalogul Ikea. Dar probabil sunt printre putinii paranoici care cred ca vecinii le-au furat catalogul agatat de clantza, atunci cand livrarea lui intarzie 2-3 zile. Da, recunosc, sunt dependenta de Ikea. As putea dormi in magazinul ala, invelita intr-o pilota cu husa Emmie Sot cu trandafirasi. Dar oamenii aia rai, pe nume bodyguarzi, m-ar scoate afara.
Ultima oara, am plecat de la Ikea cu Dosia si Ciprian. Si, da, am mancat „la foame“, asa cum s-a exprimat, plastic, un cocalar cand a vazut coada la hot-dogs. Astazi, ma iau de perciuni si ma duc de una singura in Suedia, in episodul 49 din Ocolul Pamantului in 50 de retete. Pentru ce? Da, chiftelute suedeze.

[singlepic id=658 w=620 h=440 float=center]
Dosia si Ciprian

Daca ati rezistat tentatiei de a manca hot dog (atat de artificiali si ieftini, in chifla lor meschina, atat de plin de E-uri si de dependenta, atat de-imi-promit-de-fiecare-data-ca-nu-mai-mananc), puteti ajunge in restaurantul Ikea. Unde lucrurile stau putintel (doar putintel) mai bine. Unde toata lumea mananca somon sau chiftele suedeze. Cum somonul pe mine nu ma intereseaza decat crud, de cateva ori am mancat chiftelele. Usor spongioase, intr-un sos dubios. Stiu, nu avem reni, dar cu siguranta vom avea chiftele, mi-am zis.

Recunosc, as fi putut inlocui carnea de ren cu carne de caprioara, daca as fi mers in Metro. Dar cum nu m-am urnit, am sfarsit prin a toca niste antricot proaspat de vita, cam jumatate de kilogram. Tocati apoi fin doua cepe medii, pe care le puneti peste carne. Adaugati un ou, condimentati cu sare, piper alb si jumatate de lingurita de nucsoara macinata.

Formati aspoi chiftelute mici, cu un diametru de un centimetru, pe care le prajiti in ulei. Sau le puneti intr-o tava cu hartie de copt, asa cum am facut eu, desi sceptica in privinta acestei metode. Pe cuvant va spun ca numai asa s-ar putea sa le fac de acum inainte. Cand sunt rumenite si coapte in interior (adica dupa vreo 30-40 de minute la 180 de grade), puneti chiftelutele intr-un sos facut din urmatoarele: o lingura de unt, 100 de ml de smantana dulce, 100 de grame de smantana fermentata.
Le lasati sa dea intr-un clocot, condimentati cu sare, piper, nucsoara, marar (optional, eu nu am pus).

Chiftelutele sunt musai cu cartofi natur sau cu piureul perfect si cu un sos de fructe de padure (zmeura, afine, coacaze, fierte cu putin zahar). Nucsoara isi face treaba minunat atat in chiftelute, cat si in sosul de smantana, iar sosul de fructe de padure dulce-acrisor completeaza perfect celelalte gusturi.

[singlepic id=657 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!