Pentru ca mai cumpar paine de maximum doua-trei ori pe luna, iar facutul painii in casa a devenit un hobby foarte relaxant 🙂 am incercat pana acum mai multe sortimente, iar de vreo trei saptamani I’m hooked with ciabatta.

Da, minunat de simpla si gustoasa ciabatta, care are gustul de paine de casa si ceva in plus.

Spre deosebire de alte feluri de paine, ciabatta se face in doua etape. Prima e o maia, a doua aluatul propriu-zis. Eu am preferat sa fac maia un pic mai subtire, chiar daca nu creste foarte mult, esential e sa-si faca drojdia de cap acolo :).

So, 150 de ml de lapte caldut in care am dizolvat cam 10 grame de drojdie proaspata se amesteca cu 150 -175 de grame de faina si doua lingurite de zahar si se lasa la dospit vreo cateva ore. Acum ca e foarte cald, 3-4 ore ar fi de-ajuns.In etapa urmatoare, in maia am pus ulei de masline extravirgin (50-75 de ml), doua lingurite de sare de mare grunjoasa, inca 150 de ml de lapte in care am dizolvat 15 grame de drojdie proaspata si o jumatate de kilogram de faina cernuta (eu am folosit 400 de grame de faina 650 si 100 de grame de faina 000).

Dupa ce omogenizati ingredientele, ar trebui sa rezulte un aluat relativ tare, care sa poata fi modelat. Oricum, dupa ce creste, el va deveni un pic mai moale si mai aerat. Eu nu am framantat aluatul tocmai pentru ca l-am vrut mai aerat, ci doar am omogenizat ingredientele. Se lasa din nou sa creasca vreo 3 ore, timp in care mai impingeti aluatul inapoi cu o lingura, de vreo 2-3 ori.

Pentru ciabatta (by the way, ciabatta means papuc de unde si forma painicilor) iarasi nu e nevoie de muschi, caci aluatul se tavaleste o data prin faina, dupa care modelati din el painicile. Astea se mai lasa sa creasca intr-o tava cu hartie de copt cam jumatate de ora, apoi stau la cuptor pana se rumenesc (mai mult sau mai putin, as you wish).

Stiu ca pare complicat, dar nu e. Iar daca incercati asta acasa, o sa vedeti/simtiti o diferenta de la cer la pamant intre ceea ce ati facut voi si ceea ce va vand unele brutarii din Bucuresti pe post de ciabatta.