• 1,5 kilograme de burta proaspata de vita
  • 2 kilograme de oase de vita si ciocanele
  • 2-3 cepe
  • 1-2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • un ardei gras
  • 7-8 galbenusuri
  • 800 de grame de smantana grasa, fermentata
  • 200 de grame de iaurt
  • sare, otet
  • ardei iute, usturoi

E mancare de vizitii beti, dar dupa ea se innebunesc elitele. E leacul perfect pentru mahmureala, iar orice oras care se respecta are o carciuma vestita pentru acest fel de mancare. Asa o descrie Radu Anton Roman. Eu as spune atat: o iubesti sau o urasti, cale de mijloc nu se poate cu ciorba de burta!

Provenita din Orient si nedepasind granitele Europei centrale, ciorba de burta s-a autohtonizat in Romania. Asa ca nu stiu daca o voi considera mancare romaneasca, dar stiu ca merita sa incheie un proiect frumos si al naibii de greu de respectat uneori, dar pe care l-am dus la bun sfarsit: Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Pentru ca am preluat-o sub stapanire otomana, acra i-a fost si ei soarta. La propriu, caci otetul e un adaos romanesc in ciorba asta, la fel ca si zarzavaturile.

Dar, cum spuneam, fiecare carciuma care se respecta are ciorba ei de burta. La „carciuma“ Farfuridi, lucrurile se intampla cam asa. Pentru vreo zece infometati treziti dupa o noapte urbana cu licori diverse sau alte substante de bucurie dadatoare, e nevoie de 1,2 – 1,5 kilograme de burtă. Dar nu doar atat. Ciorba asta fara cateva oase de vita, plina de maduva (1 kg), si fara vreo cateva ciocanele (bucatile de os de la gamba, cu tendoane si putina carne – tot 1 kg) nu e intreaga.

Cele din urma lasa gust si aroma in supa, la fel si gelatina, astfel ca zeama o sa fie densa, compacta. Le fierbeti pe toate impreuna cu burta, în 5-6 litri de apa. Cand clocotesc, fiti cu grija sa luati spuma cu o paleta, apoi lasati totul sa fiarba la foc potrivit macar doua ore.

Uneori burta fierbe mai repede, alteori nu, de aceea va fi nevoie sa o gustati din cand in cand. Dar ce e esential sa va spun este sa nu cumparati substitutul acela buretos si fara gust numit burta prefiarta si nici burta congelata, ci doar burta proaspata, de calitate.

Dupa doua ore de fiert adaugati zarzavatul: doua cepe mari, un morcov, un pastarnac, un ardei gras. Acoperiti din nou oala si o lasati sa fiarba inca o ora. Ar putea fi gata. Sau nu. Gustati! Si puteti pune si o lingura de sare. Daca burta inca vi se pare tare, o mai lasati sa fiarba.

Cand e gata si s-a racit, scoateti burta si oasele intr-un vas si strecurati supa, care trebuie sa fie limpede, sa nu aiba resturi de legume sau aschii de oase. Taiati fideluta burta si curatati orice urma de tendon, zgarci sau carne de pe oase. Aceste biete „resturi“ trebuie valorificate la maximum, caci ele dau savoare ciorbei. Intr-un vas amestecati 7-8 galbenusuri cu 800 de grame de smantana grasa (30-35 %), fermentata si 200 de grame de iaurt, apoi incorporati totul in supa calduta. Adaugati 100 de ml de otet alb, mai puneti sare daca e nevoie, apoi burta si carnea. Incalziti totul la foc mic, fara insa a fierbe ciorba, care s-ar putea „taia“.

Ciorba de burta fara usturoi si ardei iute e ca nunta fara mireasa as zice eu. Dar ce stiu eu care m-am maritat doar cu doi martori, fara sa spun nimanui? 😀 Stiu! Cand mancati ciorba, cand o aveti fierbinte in farfurie, in fata ochilor, numai atunci puneti usturoiul. Niciodata in oala. Atunci cand o veti incalzi (reincalzi) usturoiul va fi oxidat si ciorba nu va avea un gust prea placut. De altfel, daca la o carciuma mi s-ar aduce o ciorba de burta cu usturoi in ea și nu separat, as refuza-o instantaneu. E un indiciu foarte bun ca ar putea fi veche, alterata sau pur si simplu proasta, astfel ca usturoiul e pus inauntru ca sa „mascheze“ ceva.

So, cum spuneam, atunci cand o mancati, fierbinte, ii puneti usturoi, dar si smantana sau otet, daca mai vreti. Mie imi place sa-i pun cateva rondele de morcov fiert, iar in unele carciumi i se adauga cateva felii de gogosar murat in otet.

[singlepic id=660 w=620 h=440 float=center]

Nici nu stiu ciorba asta e motivul sau pretextul meu pentru o bauta. Dar stiu sigur ca trebuie sa incercati asa ceva acasa!