• 2 - 2,5 kilograme carne de miel
  • 3 cepe albe, mari
  • 3 morcovi
  • o telina medie
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • 2 legaturi de stevie
  • 2 legaturi de lboda
  • 2 legaturi de untisor
  • 2 legaturi de macris (daca nu gasiti, inlocuiti cu stevie)
  • 2 legaturi de leustean verde
  • 2 legaturi de patrunjel verde
  • 2 litri de bors
  • Varianta 2
  • 300 de grame de smantana grasa, fermentata (25-30% grasime)
  • 100- 150 de ml de otet din vin alb
  • 2 legaturi de tarhon proaspat

Se spune des ca nu avem identitate nationala in ceea ce priveste mancarea, ca toata gastronomia noastra e un melanj de bucate venite de la Est, sau Vest sau Sudul mediteranean. Din punctul meu de vedere, nimic rau in asta, caci, nu-i asa, “Cine va mentine forma? Doar kebabul si shaorma!”.

Indraznesc insa sa m-arunc in valurile spumegande ale haterilor si sa afirm: ciorba, domnule, ciorba abundand in legume fierte in zemuri aromate de carneturi, ciorba acrita bors de putina, ciorba dreasa cu smantana grasa, ciorba aromata cu leustean, ciorba asta e romaneasca.

Iar cum anul trecut v-am lasat pe ultima suta de metri de dinaintea Pastelui doar cu o poza, zic să mergem  #păbogăție anul ăsta, #păbarosăneală, așa, cu toata rețeta. Poza e aceeași de anul trecut, că n-am executat inca mielul, mă scuzaț.

So, esențial pentru mine în viața și în aceasta ciorba este să primesc din când in cand un cap in gura. Tradițional. Capul de miel sau de oaie gatit in stil traditional marocan, una dintre delicatesele acestei tari și o mancare pentru care inca nu s-a nascut poetul potrivit s-o cante. So, capul de miel e bucata mea preferata si in ciorba asta, dar feel free sa renuntati la el. Insa nu veti afla niciodata onctuozitatea unui ochi de miel pocnindu-va in gura sau finetea creierului bine fiert.

Dar, puteti adauga si alte bucati de carne: gât, ceafă, coaste (ideal), partea de jos a piciorului, coada. In total vreo doua kilograme de carne, pentru o oala sanatoasa, caci doar o data pe an e Pastele.

Puneti carnea de miel (spalata foarte bine, pana se elimina tot sangele), in 4-5 litri de apa, o spumuiti si o lasati pe foc pana se fierbe pe jumatate (cam o ora si 30 de minute). Apoi adaugati sfanta treime a ciorbelor: ceapa, morcov si telina radacina, tocate brunoaise sau mai taraneste, nah, dupa cum va e firea, le puneti in oala, adaugati si o mana de sare si fierbeti cu capacul pus inca vreo 30 de minute. Ce-am uitat sa va spun e ca penru ciorba asta sunt esentiale ierburile de prin paduri si câmpii, drept urmare e obligatoriu un drum la piata. Luati tot ce gasiti: ceapa verde, stevie, loboda, untisor, macris (pe ultimele doua le gasiti sigur in Piata Obor, daca sunteti in Bucuresti). De asta ciorba de miel nu se poate face decat primavara, caci aduce intr-o oala tot gustul padurii.

Spalati bine ierburile astea, le tocati grosier si le aruncati in oala. Am uitat sa va spun ca, in timp ce fierbe carnea, trebuie sa puneti la fiert, intr-un vas separat borsul, pe care il lasati sa scada la jumate. Dupa ce verdeturile au bolborosit 10 minute in oala, puneti borsul si dupa alte cinci minute gustati (adaugati sare, poate un praf de zahar daca vi se pare vrea acra ciorba), apoi aromele finale: o ploaie de leustean si patrunjel proaspat tocate.

Ei bine, dati-mi un ardei iute si-o coaja de paine cu maia, caci asta a fost planul lui Dumnezeu cu mine cand a inventat ciorba asta.

Doar ca, daca viata iti da lămâi tu ceri tequila si sare (who wants lemonade?), iar dacă-ti da miel si verdeturi iti mai da si idei.  Asa ca mai am o alta de ciorba de miel. Rewind pana la partea cu borsul, caci a doua de varianta de ciorba e acrita cu otet si dreasa cu smantana. So, totul decurge intocmai ca mai sus, cu exceptia borsului. Cand ciorba e gata – as in toate fierte si la locul lor prin oala, scoateti cateva polonice de zeama clara intr-un castron. Separat, amestecati vreo doua galbensuri cu 300 de grame de smantana grasa, fermentata (25-30% grasime), dupa care turnati incet zeama de ciorba, amestecand incontinuu pana se omogenizeaza compozitia. Turnati acest liezon in ciorba, adaugati si 100-150 de ml de otet din vin alb (aici puteti jongla cu cantitatea de otet, dupa cum va e gustul), apoi tarhon proaspat, tocat. Uneori, pun si orez fiert in aceasta varianta, insa eu si carbsii avem a love/hate relationship, iar acum este una de genul hashtagmetoo.

So, traditional gen. Ca la mine la Moldova :).

Incercati asa ceva acasa!