• coaste de porc (700 de grame - 1 kilogram)
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • o lingură de sos de stridii
  • o lingură de sos de soia dark
  • sare de mare grunjoasă
  • piper negru și coriandru proaspăt măcinate
  • 3 linguri de sirop de arțar
  • 2 lingurițe de pastă de ardei iute
  • fulgi de ardei iute

La început anilor ’90, pe când abia se dezmetisiceră din comunism, dar se credeau deja capitaliști, românii nu mai făceau gratar, ci barbecue. Peste mulți ani, mi-am amintit de treaba asta urmărind un show culinar, al unui bucătar specializat în grătar, canadianul Robert Rainford. Iar printre minunățiile pe care le prepara în mod constant se numărau și coastele de porc.

Nu doar canadienii sau americanii sunt înnebuniți după această mâncare. Coastele de porc la grătar sau la cuptor, rumenite sau suculente sunt un preparat popular în toată lumea. Le veți întâlni și în nordul rece, în Scandinavia, și în Austria, dar și în România. În Sinaia e un restaurant celebru pentru acest fel de mâncare, iar clienții vin special pentru coastele de porc.

Eu le-am mâncat în câteva locuri, dar până acum nu m-am încumetat să le fac. De fapt, nu le-am făcut pentru că nu găseam bucata aceea perfectă de coastă pe care să o prepar. Dar am găsit-o în Kaufland. Coaste de porc, fără grăsime sau șorici, perfect porționate și fasonate. Iar prețul e chiar foarte bun, 16 sau 17 lei kilogramul.

[singlepic id=708 w=620 h=440 float=center]

Eu am cumpărat o costiță de vreo 30 de centimetri și 700 de grame. Iar ceea ce urmează te face să te lingi pe degete la propriu. Căci coastele nici nu se pot mânca altfel decât cu mâna.

Modul de preparare e extrem de simplu. Am marinat coastele peste noapte, apoi le-am pus la cuptor. Atât. Vă trebuie doar răbdare.

Am făcut o marinadă din 3 linguri de ulei de măsline, o lingură de sos de stridii, o lingură de sos de soia dark, sare de mare grunjoasă, piper negru și coriandru proaspăt măcinate, 3 linguri de sirop de arțar, 2 lingurițe de pastă de ardei iute, fulgi de ardei iute (dacă vi se pare prea picant, puteți renunța la acest ultim condiment). Trebuie să pastrați 2-3 linguri din această marinadă pentru tușa finală.

[singlepic id=712 w=620 h=440 float=center]

Am uns costițele cu acest sos (pe ambele părți) și le-am lăsat să se marineze cam 14 ore. Apoi le-am pus într-o tavă cu puțină apă, am acoperit-o cu folie de aluminiu și am pus-o în cuptorul încins, la foc mediu (160 de grade) timp de o oră. După o oră, am întors coastele, am acoperit tava cu folie și am mai lăsat-o încă o oră. Apoi am îndeprtat folia, am întors din nou costițele (cu partea cărnoasă în sus) și am lăsat cuptorul pe funcția grill, încă 20 de minute, ca să se rumnească friptura. În ultimele 5 minute am uns coastele cu sosul în care s-au marinat.

[singlepic id=710 w=620 h=440 float=center]

Sunt atât de fragede și suculente, încât carnea se desprinde de pe os. Sunt condimentate, picante, aromate și lipicioase. Mai aveți nevoie doar de un sos cu iaurt, usturoi pisat și puțină lămâie. Și pâine proaspătă de casă, cu coaja crocantă.

Eu știu că bărbații (poate din motive obiective, uneori :)) au o problemă cu coastele. Dar pe astea le vor iubi :). Și nu numai ei.

[singlepic id=711 w=620 h=440 float=center]

Încercați așa ceva acasă!