Inainte sa ma cunoasca pe mine si sa-si doreasca sa petreaca in Romania fiecare minut din viata lui (yeah, right), Sorin a stat prin mai multe colturi de lume. Intr-una dintre peregrinarile lui corporatisto-spalatoare pe creier, a ajuns in Dublin’s Fair City, timp de trei luni. Unde a avut un noroc. Sau doua. S-au numit whisky si bere :D. De somon nici nu poate fi vorba, doar stiti ca uraste pestele. Insa i-a placut foarte mult Colcannon, despre care va voi povesti si eu azi, in episodul 15 din Ocolul Pamantului in 50 de retete. Caci asa am ales eu sa celebrez Ziua Sfantului Patrick, daca tot nu m-am imbracat in verde si n-am baut nimic.
Bucataria irlandeza nu debordeaza de imaginatie, iar pestele (in special somonul) si cartofii sunt alimentele de baza. Again, daca nu luam in considerare whisky-ul si guinessul :D. Dar sa revenim la hrana solida, mai exact la piureul lor national, pe numele lui Colcannon. Da, e un piure care are pe langa ingredientele clasice (cartofi, unt, lapte) varza si ceapa verde. Iar daca o sa-mi spuneti ca asta-i nu-i o reteta, o sa va spun ca e. Pentru ca uneori ai nevoie de o sclipire din asta ca sa adaugi intr-o combinatie un element cu totul inedit si sa obtii ceva nou si special. Chiar daca sclipirea aia e varza. La propriu.
[singlepic id=339 w=620 h=440 float=center]
Mai intai fierbeti cartofii in apa cu sare, ca pentru piure. Ii scurgeti, ii pasati, puneti unt din belsug (irlandezii nu se zgarcesc deloc la partea asta) si lapte. Intre timp, in apa în care au fiert cartofii puneți varza tocată fin (cam un sfert de varza medie) și o lăsați să fiarba 4-5 minute, cat sa se înmoaie putin, dar sa aiba totusi o textura usor crocanta. Colcannon se face in mod traditional cu kale, un soi de varza pe care eu nu l-am vazut in Romania, dar puteti inlocui foarte bine cu varza alba, ceea ce am facut si eu.
Dupa ce varza e usor fiarta o scurgeti bine si o adaugati in piure, alaturi de cateva fire de ceapa verde tocata.
[singlepic id=337 w=620 h=440 float=center]

[singlepic id=716 w=620 h=440 float=center]

Eu, daca as fi condamnata la moarte si mi s-ar oferi ultima masa, as vrea sa fie piure. Asa ca n-as fi avut nicio problema sa mananc colcannon si-atat till i drop, dar Sorin a vrut si-o friptura de porc, facuta incet, in ceaun, timp de vreo doua ore, omenita cu vin, usturoi si ramurele de cimbru uscat.
[singlepic id=338 w=620 h=440 float=center]
Eu zic sa incercati asa ceva acasa! Macar colcannon.