• Pentru foaie
  • 250 de grame de untură de porc
  • un ou
  • o lingura de zahar
  • 150 de ml de lapte
  • un cubuleț de drojdie (25 de grame)
  • un praf de sare și 500 de grame de faina
  • Pentru umplutura
  • 4-5 linguri de magiun de prune (de casă ar fi ideal)
  • 2 linguri de zahăr
  • 2-3 linguri de nuci măcinate
  • esență de rom

Vi s-a întâmplat vreodată să vă opriți în fața rafturilor cu dulciuri gata ambalate și să nu știți ce să alegeți? Ei bine, de fiecare dată când mi se întâmplă asta, citesc etichetele și-mi trece. OK, recunosc, o dată din 10 nu-mi trece . Dar, în restul timpului, rezist până ajung acasă și fac ceva dulce.

Unul dintre cele mai nocive dulciuri gata ambalate (deși dau dependență) sunt cornulețele. Nici nu vreți să știți ce afânători, amelioratori și înlocuitori conțin. Așa că, dacă tot avem parte de calorii, măcar să știm ce mâncăm. Pe vremea când ni le făcea bunica, adică acum vreo 20 de ani, niciun ingredient nu era privit ca un paria, deși astăzi unii ar face infarct numai la auzul cuvântului untură.

Da, untura e cea care le face atât de fragede și gustoase și n-o să stric în veci rețeta bunicii. Așa că v-o împărtășesc neschimbată și cred că are cel puțin vreo 80 de ani. Pentru 90-95 de cornulețe aveți nevoie de 250 de grame de untură (de obicei de porc, dar puteți folosi de rață sau de gâscă), un ou și o lingură de zahăr, ingrediente pe care le omogenizați într-un vas. Adăugați 150 de ml de lapte, în care ați dizolvat un cubuleț de drojdie (25 de grame), apoi puneți un praf de sare și 500 de grame de făină. Veți obține un aluat tare, pe care îl lăsați să crească o oră.

Împărțiți aluatul în două și rulați apoi fiecare bucată, cu un făcăleț, pe masa presărată cu făină, într-o foaie de 2-3 milimetri grosime.

[singlepic id=691 w=620 h=440 float=center]

O tăiați în triunghiuri isoscele și umpleți triunghiurile de aluat cu ce doriți: gem, rahat, magiun.

Bunica avea o umplutură specială și pentru că azi inima mea de Grinch nu e chiar atât de mică v-o împărtășesc și pe aia. Amestecați 4-5 linguri de magiun de prune (de casă ar fi ideal), cu două linguri de zahăr, 2-3 linguri de nuci măcinate și puțină esență de rom. Cu această pastă se umplu triunghiurile de aluat, care se pun apoi în tăvi cu hârtie de copt, unde se mai lasă să crească aproximativ 10 minute înainte de a fi puse în cuptorul bine încălzit.

[singlepic id=690 w=620 h=440 float=center]

Se lasă 15 minute la foc mediu (180 de grade), apoi încă 15 la foc mic (150-160 de grade). Imediat ce le-ați scos din cuptor, așa fierbinți, se tăvălesc prin zahăr pudră vanilat. Dacă nu reușiți să faceți această operațiune cât cornulețele sunt fierbinți, zahărul pudră nu va mai avea aderență. Așa că, doamnelor și domnilor, antrenați-vă degețelele. Merită.

[singlepic id=689 w=620 h=440 float=center]

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 18 decembrie 2012.