• 1 kilogram de faina
  • O cană de zahar (o cana de 250 de ml)
  • 5 oua bio
  • Un pahar de ulei (100 ml)
  • Jumatate de litru de lapte
  • O lingura de unt
  • Drojdie cat jumatate de palma (50 de grame)
  • Vanilie, coaja rasa de lamaie
  • O ceasca de vin alb (50-60 de ml)
  • 200 de grame de nuca macinata
  • 4 linguri de cacao
  • esenta de rom
  • stafide

Astazi, mai mult ca niciodata, bunica a fost cu mine. Stiu ca a fost, mi-a masurat atenta miscarile, a apreciat din ochi aromele, a stiut cand aluatul a dospit si m-a ghidat sa impletesc cozonacii. Ani de zile am urmarit fascinata acest ritual. Ani de zile, in bucataria ei mai mult lunga si ingusta. In care lemnele se vaitau in soba, iar glasurile lor se stingeau usor, in cea mai placuta caldura.

Acolo, de cu seara, le pregatea pe toate: oua de la gainile ei, faina, drojdie, zaharul si uleiul cumparate pe cartela, lamaile obtinute dupa o spaga (constand in bezele) data vreunei vanzatoare, cacaua luata „pe sub mana“.

Se incalzeau peste noapte, acolo, in bucataria sufletului ei. Caci provizii de suflet avea intotdeauna. Astazi m-a urmarit ea pe mine. Cred ca a mai strambat uneori din alunita de deasupra buzei, dar, in final cred ca a fost mandra. Si sunt sigura ca intr-o zi vom face cozonacii impreuna, la un cuptor instalat pe un norisor… Dar vor iesi mult mai pufosi ca el.

Va las cu reteta celor mai buni cozonaci, cozonacii bunicii mele. Si cu povestea mea si-a ei, inclusa intr-un proiect care azi ma face mandra sa lucrez la Adevarul.

[singlepic id=685 w=620 h=440 float=center]

1 kilogram de faina
O cană de zahar (o cana de 250 de ml)
5 oua bio
Un pahar de ulei (100 ml)
Jumatate de litru de lapte
O lingura de unt
Drojdie cat jumatate de palma (50 de grame)
Vanilie, coaja rasa de lamaie
O ceasca de vin alb (50-60 de ml)

Ce e esential la cozonac este sa fie facut pe caldura, iar toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Asa ca (mai putin laptele si untul) toate trebuie scoase din frigider sau din camara de seara si lasate in bucatarie. Laptele si untul pot fi scoase din frigider cu o ora-doua inainte. Apoi, cand treceti la prepararea cozonacului, usile trebuie inchise, ca sa nu fie curent, si bucataria trebuie bine incalzita.

Mai intai faceti o maia subtire din lapte caldut (100 de ml), drojdie, 2 linguri de faina si o lingurita de zahar. O lasati sa creasca putin (10-15 minute), timp in care amestecati galbenusurile cu zaharul, coaja rasa de lamaie, semintele unui baton de vanilie si un praf de sare. Le amestecati cu un mixer pana isi tripleaza volumul si devin ca o spuma. Puneti galbenusurile peste maia si le incorporati.

[singlepic id=684 w=620 h=440 float=center]

[singlepic id=683 w=620 h=440 float=center]

Adaugati apoi toata faina (neaparat cernuta inainte) si incepeti sa o incorporati si pe ea atat cat puteti, apoi puneti si restul de lapte caldut si incepeti sa framantati aluatul.

[singlepic id=682 w=620 h=440 float=center]

Indelung. Cu rabdare. Mult. Pana cand devine compact si nu se mai lipeste de mainile voastre si de castron. Abia acum incepeti sa incorporati, putin cate putin, uleiul. Turnati si framantati. Mai picurati si framantati. Veti vedea cum aluatul incepe sa aiba o alta consistenta, cum isi formeaza straturi.

[singlepic id=671 w=620 h=440 float=center]

Dupa ce ati terminat cu uleiul, puneti si vinul. Nu stiu de ce se pune vin. Am uitat s-o intreb pe bunica, iar acum nu-mi mai poate spune. Framantati din nou. Alutatul isi va schimba iar consistenta, dar nu va speriati. Incorporati tot vinul, framantati bine. La final puneti si untul, iar aluatul va deveni iar lucios, alunecos, plin de straturi.

[singlepic id=670 w=620 h=440 float=center]

Il acoperiti cu un stergar si il lasati sa creasca. Daca ingredientele au fost de calitate si in camera e cald, nu va va lua mai mult de o ora.

[singlepic id=673 w=620 h=440 float=center]

[singlepic id=669 w=620 h=440 float=center]

In acest timp puteti prepara umplutura. Lui tata ii place cozonacul cu stafide, asa ca i-am facut unul. Am uitat sa va spun, din cantitatile de mai sus veti obtine doi cozonaci, eu le-am dublat, am facut 4. Deci, unul cu stafide pentru tata. Ceilalti au fost cu crema de nuca si cacao. Si cu stafide.

Din albusurile ramase de la oua (toate 5) faceti o bezea. Adica bateti spuma albusurile cu zahar (cam 3-4 linguri de zahar). Puneti apoi 150-200 de grame de nuca macinata, 4 linguri de cacao de calitate si esenta de rom. Este cea mai buna umplutura de cozonaci, asa ii facea bunica mereu.

Apoi, cat creste aluatul, puteti sa va pregatiti si tavile. Bunica avea niste tavi mari si vechi, de fonta cred. Dar nu se ardeau niciodata cozonacii in ele. Si cum hartie de copt nu se prea gasea pe vremea aia, le tapeta cu hartie alba, unsa cu untura.

Asa am facut si eu. Am luat hartie de copt, am uns-o cu putina untura, si-am pus-o in tavi. Apoi m-am apuccat de impletit cozonaci. Am impartit aluatul in patru, am uns planseta cu putin ulei si am inceput sa modelez aluatul cu mainile. L-am intins asa, intr-o foaie de 1 centimetru grosime, nu foarte regulata, fara facalet, doar cu mainile.

[singlepic id=681 w=620 h=440 float=center]

Apoi am intins peste foaie umplutura de nuca, i-am rulat si i-am pus in tavi.

[singlepic id=680 w=620 h=440 float=center]

I-am lasat din nou sa mai dospeasca inainte de a-i baga la cuptor. Cam 30 de minute.

[singlepic id=676 w=620 h=440 float=center]

[singlepic id=675 w=620 h=440 float=center]

Apoi, inainte de a-i pune in cuptorul bine incins, i-am uns cu ou batut. I-am lasat in cuptor cam o ora, mai intai vreo 10 minute la foc mediu spre mare (180-200 de grade), apoi la foc mic spre mediu (150-160 de grade).

[singlepic id=677 w=620 h=440 float=center]

[singlepic id=674 w=620 h=440 float=center]

Dupa ce ii scoateti din cuptor e foarte important sa-i lasati sa se raceasca inainte de a-i taia? In copilarie stateam pe langa ei si ne rugam de bunica sa ne taie mai repede o felie. Nu mai puteam astepta. Desi ar fi trebuit sa asteptam pana a doua zi, ca atunci era Craciunul, bunica ne dadea mereu inainte…

[singlepic id=679 w=620 h=440 float=center]

[singlepic id=686 w=620 h=440 float=center]

[singlepic id=672 w=620 h=440 float=center]

In noapte asta, o sa-i trimit eu o felie, prin niste ingeri.
Sa aveti mereu alaturi oamenii pe care ii iubiti. Craciun binecuvantat!