Crema de zahar ars – sub diversele ei denumiri, de la crème brulee la crema catalana – e cunoscuta in toata lumea, desi are si ea o problema de paternitate. Cert e ca de vreo 300 si ceva de ani oamenii nu se mai satura de ea :). Prima mentionare apare intr-o carte de bucate scrisa pe la 1691 de cheful francez al unor duci, printi si alti domni ai caror urmasi mananca azi, probabil, la Tour D’Argent si Hotel de Paris.

Eu, care am in spate doar cateva generatii incaltate :D, am facut crema de zahar ars asa cum am invatat de la mama si bunica. Pana la un punct, cand mi-a traznit prin cap sa-i pun si mere. Iar acum pot spune I’ve done this before and I will do it again, vorba lu’ Pulp :).

So, 6 oua intregi, 8 linguri de zahar si putin zahar vanilat sau seminte de vanilie se amesteca bine impreuna cu un tel sau cu mixerul. Se toarna apoi putin cate putin 1 litru de lapte. Eu nu incalzesc laptele, dar il tin aproximativ o ora la temperatura camerei inainte de a-l folosi. Sau puteti folosi 800 de ml de lapte si 200 de ml de smantana dulce, lichida.

Apoi caramelizati 150 – 200 de grame zahar la foc mic si ”tapetati” peretii vasului. In acest moment, cat zaharul este inca lichid, puteti pune feliile de mar, curatat de coaja si de seminte, astfel incat sa ramana lipite pe fundul vasului atunci cand zaharul se raceste. Ei bine, eu mi-am dat seama de acest truc mai tarziu. Nu le-am pus cat zaharul era inca lichid, ci abia dupa ce s-a racit, asa ca atunci cand am adaugat amestecul de lapte si oua fructele s-au ridicat la suprafata. A fost bun si-asa, dar ma gandeam la aspectul estetic. Cred ca ar arata mai bine daca atunci cand rastorni crema, va avea deasupra un start de caramel si unul de mere.

Introduceti apoi vasul la cuptor, la bain marie neaparat (adica intr-un alt vas sau tava cu apa fierbinte) si il lasati la foc foarte mic o ora si jumatate. Asta daca vreti sa obtineti o crema omogena, in care partea galbena sa fie foarte bine delimitata de cea caramelizata.

O lasati sa se raceasca foarte bine (mie personal mi se pare gretoasa daca nu e foarte rece), o rasturnati si… Incercati asa ceva acasa! 🙂