[singlepic id=333 w=620 h=440 float=center]
Ca sa nu mai ramaie repetent si anul acesta, mam’mare, mamita si tanti Mita au promis tanarului Goe sa-l duca-n Bucuresti de 10 mai. Cum mam’mare (both) sunt ele insele in locuri mai bune, mama devine sociopata, iar nenea Mita e prinz cu CRM & stuff si cum nimeni altcineva care sa-mi promita un Paris de 10 mai nu s-a aratat, am cam ramas o saptamana repetenta.
Dar corijam greseala saptamana asta, cu doua episoade din Ocolul Pamantului in 50 de retete, iar cel de azi e din India. Pentru ca duduie internetul de chicken tikka masala si de curry (cu diversele lui variante fonetice – chiurii si chiorii), eu m-am gandit la ceva special si mult mai simplu. Eu nu prea gandesc de obicei, dar acum am avut inspiratia sa ma gandesc sa-l intreb pe bunul nostru prieten Bish ce-i gateau mama si bunica in copilarie. Si-asa am aflat ca draga lui bunica se “cocea” cate o zi intreaga in bucataria casei lor din Calcutta, ca nepotii sa manance ce le pofteste inima. Atat de des le-a facut bunica lor reteta asta – creveti in nuca de cocos – ca Bish are astazi alergie numai la auzul numelui acestui fruct, dar mie mi s-a parut as tasty as it gets.
Bucataria indiana e plina-plina de condimente si arome pe care eu le iubesc. Insa reteta asta e una simpla, dupa cum va spuneam. Aveti nevoie de creveti cruzi, ulei de mustar, boabe de mustar negru (cele din stanga), seminte de mac negru si alb (eu am avut doar negru). In afara de creveti, gasiti toate condimentele la magazinul Ki-Life din Amzei. Sau in bazarul de condimente de la Istanbul, unde macul se vinde sub numele haș-haș :D.
[singlepic id=334 w=620 h=440 float=center]
Puneti macul (o lingura) si mustarul (o lingura) in apa, la inmuiat, si-l lasati vreo 3-4 ore. Apoi le luati la pisat intr-un mojar pana le sare mustarul, daca pot sa spun asa. Pana devin o pasta. Adaugati 2 linguri de ulei de mustar, un ardei verde, iute, tocat si pisati in continuare.
[singlepic id=335 w=620 h=440 float=center]
Ungeti crevetii cu aceasta pasta si-i lasati sa se marineze asa cam o ora. Ii puneti apoi intr-o nuca de cocos taiata in doua (intra cam 4 creveti medii), pe care o inveliti in folie de aluminiu si o puneti in cuptor, la foc mic, aproximativ o ora. Reteta initiala prevede niste frunze de banan, despre care am inteles ca s-ar gasi si pe-aici, ocazional, in Auchan. Eu am vazut uscate la magazinul alimentar din Dragonul Rosu, dar atunci cand am vazut n-am cumparat, apoi n-am mai ajuns acolo. Daca luati frunze uscate, trebuie sa le hidratati inainte.
Ideea e ca focul sa fie mic, iar crevetii sa se infuzeze acolo, sa se faca incet, ca sa ramana suculenti si sa prinda toate aromele, inclusiv mireasma dulceaga de nuca de cocos. Eu i-am mancat asa, direct din nuca (si cu bucatzele de nuca) si nici nu mi-a mai trebuit altceva.
[singlepic id=332 w=620 h=440 float=center]
Incercati asa ceva acasa!