[singlepic id=272 w=620 h=440 float=center]
Nu-i asa ca v-ati saturat de englezi? Asa ca, iata ce va propun: sa mergem mai la Nord, in Scotia. 😀 Pentru ca aici va fi a saptea oprire din Ocolul Pamantului in 50 de retete, daca tot suntem in zona. In zgarcenia lor, oamenii astia au inventat ceva ce ar fi putut fi comfort foodul meu cand eram mica, mai ales ca are un soi de piure in ea: cullen skink. Adica o supa crema de cartofi cu peste afumat.
Bine, mai degraba o supa de peste afumat fiert in lapte, in care pui cartof pasat grosier, dar astazi se accepta si varianta supa crema.
Odinioara, cullen skink era genul de mancare pe care mama ta ti-ar fi adus-o la pat, daca aveai febra si „lumanarele” :D. Adica nitzel cod afumat, pus in lapte cald, cu cateva bucati de cartof fiert alaturi. Asta daca tu si mama ta ati fi trait in Scotia pe vremea lui William Wallace.
Astazi nu-i la fel de frig, nu suntem nici asa barbari (ci chiar mai rau :D), insa mancarea asta tot e buna sa-ti incalzeasca oasele intr-o seara de iarna. Chiar daca o treci nitzel prin vortexul civilizatiei, mai exact prin blender :).
Supa asta de peste se face cu cod afumat. Ceea ce eu nu m-am strofocat foarte tare sa caut, sincer nu am prea auzit sa se gaseasca in Romania. Asa ca eu am folosit unul dintre pestii mei preferati, mai ales in varianta afumata: macroul, un peste gras si foarte gustos.
Am luat un macrou cam de 300 de grame, pe care l-am pus la fiert in apa clocotita, cat sa-l acopere.
[singlepic id=269 w=620 h=440 float=center]
L-am scos de acolo dupa 5 minute, l-am curatat de piele si de oase, l-am facut bucatzele mici si am oprit cativa “fulgi” de carne.
Intr-o oala am pus la calit in putin ulei jumatate de praz si o ceapa mica.
[singlepic id=270 w=620 h=440 float=center]
Dupa cinci minute am adaugat 4 cartofi mari, taiati cubulete. Am pus jumatate de litru de apa si i-am lasat sa clocoteasca vreo 10 minute (daca va place un gust pregnant de peste afumat, puteti folosi supa in care a fiert pestele, de altfel, reteta originala recomada asta). Dupa aceea am adaugat pestele si jumatate de litru de lapte si am mai lasat totul sa fiarba inca vreo 10 minute. La final, am pus o ceasca (100-150 de ml) de smantana dulce, lichida, am condimentat cu putina sare (atentie, pestele afumat e deja sarat), si am pasat totul in blender. Scotienii opresc niste cartof fiert, pe care il paseaza taraneste (sau scotieneste :)) si il pun in farfuria cu supa.
Cand mancati minunatia asta de supa “matasoasa”, o ornati cu “fulgii” de peste, cu paine prajita si cu putin patrunjel (optional). Puteti pune cativa fulgi de ardei iute sau piper negru proaspat rasnit.
[singlepic id=271 w=820 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!