Pentru ca la galeriile Lafayette m-am dus doar sa admir tavanul si hainele frumoase, a trebuit sa compensez cumva si, pe langa un H&M, nişte buticuri si niste Sephore devalizate, am facut mai multe opriri in piete, supermarketuri si magazine cu de toate (de-ale gurii).:)

Asa ca m-am intors acasa cu cateva „lucrusoare“ necesare in orice bucatarie :).

Unele chestii sunt luate din Monoprix (un supermarket), altele din pieţe, iar altele din lantul Naturalia (magazine cu produse bio – zic ei, unde gasesti de la sare de mare la pastile pe baza de pudra de puf de bondar, kidding :D, iar ca sa mai fac o paranteza in acoladă, o tanti de vreo 50 de ani din fata mea a lasat vreo 400 de euro pe cateva flacoane cu, spera ea, elixirul tineretii).

Alte chestii sunt luate din diverse magazine cu specific, unde gasesti the real stuff, cum ar fi Comptoir de la Gastronomie, G. Detou sau E. Dehillerin, toate aflate pe stradute din zona Chatelet, les Halles. Chiar daca nu sunteti tentati de astfel de cumparaturi, chiar e o zona pe care merita s-o vedeti daca ajungeti in Paris.

G. Detou are cateva chestii minunate, despre care am aflat de la David Lebovitz. De aici am cumparat mustar de Dijon marca Edmond Fallot (un mustar de Dijon simplu si un mustar de Dijon cu otet balsamic, desi mai aveau vreo 4-5 soiuri, inclusiv unul roz, care nu mai stiu cu ce era), cacao Valrhona, pastai de vanilie de Bourbon la incredibilul pret de 6 euro opt bucati imbuteliate intr-un recipient special de sticla (lungi, moi, carnoase, pline de seminte, naucitor de mirositoare), niste seminte de pin mult mai ieftine ca in Romania (9 euro o punguta de 250 de grame), nucsoara intreaga si sare de mare Guerande (in Romania au scos-o din Carrefour si m-am crizat).

Comptoir de la Gastronomie e un butic de delicatese, unde gasesti de la niste borcanase minuscule (sau majuscule :D) cu trufe, pana la pate de toate natiile, vinuri, gemuri si oţeturi. Preturile sunt pe masura. De aici am luat un borcanas cu miere de lamâi (vreo 6 euro) si un borcan cu mustar cu nuci (nu mai tin minte cat a fost).

Magazinul E. Dehillerin e raiul unui pasionat de bucatarie. De la oale, olite, cratite, craticioare, ibrice si tigai de cupru, pana la tot felul de forme de tarte si briose, ustensile de curatat, ornat si multe, multe, multe altele.. M-a tentat si pe mine o oala de cupru care costa aproape 200 de euro si as fi fost dispusa sa-mi rup de la hainuţe pentru ea :), dar cred ca avea vreo 3 kile (ca greutate), iar noi oricum am plecat din Romania cu 20 de kg si ne-am intors cu 44, asa ca am renuntat. De aici mi-am luat un instrument de taiat pate (ala pe care il voi face eu in casa:)), un inel de aranjat frumos mancarea in farfurie si un aparat de scos cotoarele merelor. Ar mai fi fost un masat si niste cutite de cadeai pe spate cand le vedeai pe ele si preturile lor. Insa se pot face comenzi si pe site-ul lor si incep sa pun bani in pusculita :).

Dintr-un magazinas obscur de pe langa Pigalle, unde vindea un indian si gaseai tot felul de chestii (si de kitschuri) am luat cel mai dragut vasuleţ de ceramica, de care m-am îndragostit pe loc si mi-am zis ca voi face eu niste gratinuri mici vreodata si ca trebuie sa-l am :).

Mai simplu a fost cu Cointreaul (vreo 20 si un pic de euro, parca) si cu mierea de portocal si de castan (Monoprix) si cu sarea de Himalaya – 4 sau 5 euro o cutie de 250 de grame (foarte bogata in minerale) luata din Naturalia.

Despre mierea de castan (dreapta) vreau sa va spun că e cea mai buna pe am mancat-o pana acum: e mult mai inchisa la culoare (e aproape maronie), mult mai densa, mai vascoasa, cu un incredibil gust caramelos, amarui in sensul cel mai placut, care mai taie din dulceaţă. Mierea de portocal si cea de lamai sunt fine, delicate, cu o aroma subtila.

Am mai luat niste rosii uscate din piaţa Grenelle (un euro si un pic suta de grame), dar astea nu-s prin poze, pentru ca jumate au fost deja testate intr-un pesto rosso mancat sambata cu linguine (n-avem poze de repede ce s-au terminat).

Despre Cointreau isi va da cu parerea Sorin dupa ce il va savura, adica de ziua mea si totodata aniversarea unui an de la casatoria noastra de nebuni, in secret :). Adica maine :).