[singlepic id=277 w=620 h=440 float=center]
O fi el mancare exotica, dar iute si fierbinte cum e, nici ca poate deveni mai romanesc de-atat la iarna care-i afara. Cand bordul (personal, nu al masinii) iti semnaleaza ca esti pe avarie, ai doua lucruri de facut: ori o iei pe lichid (fara nicio frana), ori cresti gradele in alt mod.
Ideal al fi sa te duci unde sunt gata crescute, adica in Thailanda. Dar de ce-as face asta cand am Pipera, cu troienele de zapada, “patinoarele”si crivatul ei. Neah, nu-i frumos in Thailanda. Asa ca stam noi frumos in Bucuresti si ne gandim ce naspa e la aia acolo, cu 30 de grade si tzantzari. Dar macar curry-ul lor e bun :).
Thai green curry, adica curry verde thailandez e un fel cu totul diferit de fratele lui indian, mult mai cunoscut in lume. Componentele de baza ale curry-ului thailandez (ca, de altfel, ale bucatariei thailandeze) sunt pasta fermentata de creveti, sosul de peste, lemongrass si laptele de cocos.
Cele mai multe dintre ingredientele necesare acestui fel se gasesc acum fara probleme in hipermarketuri, la raioanele cu produse exotice. Daca sunteti din Bucuresti, le mai puteti cauta in magazinul Ki Life din Amzei, in magazinul alimentar chinezesc din Dragonul Rosu (pasta fermentata de creveti, etajul 1, Dragonul Rosu 1), in Metro (lemongrass proaspat). Daca nu sunteti de-aici, va pot recomanda afaf.ro.
Mai intai, am facut in blender o pasta din 2-3 cepe mici, 4-5 catei de usturoi, o bucata de ghimbir de 1 centimetru si un ardei iute verde. Am pus pasta asta in ulei incins si am amestecat in ea timp de un minut. Cand sfaraia mai cu bulbuci, am aruncat acolo si doua lingurite de pasta fermentata de creveti, moment in care Sorin a zis ca el nu mananca ceva care miroase a cadavru acoperit cu pesti morti. Norocul lui a fost ca ceea ce a urmat ulterior a estompat puternic acest miros, care, la final, in combinatie cu toate celelalte ingrediente, a dat exact gustul ala de curry thailandez adevarat.
So, dupa inca doua minute, am pus un piept de pui dezosat, taiat cubulete, si cu de la mine putere, am deraiat de la reteta originala si am adaugat in combinatie cateva ciuperci pleurotos si un dovlecel mic, taiat felii. Am pus capacul si le-am lasat vreo 10 minute, pana si-au lasat ele toate sucurile. Apoi am pus o cutie de lapte de cocos, frunze de kaffir lime, o tulpina de lemongrass tocata, ardei iute verde tocat, 2-3 linguri de sos de peste (atentie sa nu va scape prea mult, e potroaca!) si sucul unei lime (nu lamaie). Reteta originala ar recomanda si coriandru, insa gustul ala metalic e unul dintre putinele cu care nu pot sa ma imprietenesc, desi i-am dat mai multe sanse decat merita.
Lasati totul sa fiarba la foc mic inca vreo zece minute, fierbeti apoi niste taitei de orez (sau orez) si, cu putina bunavointa, puteti sa spuneti ca s-a stricat vremea in Thailanda :).
[singlepic id=276 w=620 h=440 float=none]

Incercati asa ceva acasa!