O mancare pentru care ai nevoie – pe caldura asta – de vreo cateva ore si cateva zeci de grade (spre 40, dacă vorbim de temperatura din casa si spre 15 dacă vorbim de mojito) te transforma ori intr-un dement, ori intr-un pasionat de bucatarie. Sau într-un dement pasionat de bucatarie. Dar daca va spun ca mancarea asta fierbinte si iute compenseaza perfect vremea de-afara, tot la dementza va gandiți? Cel mai probabil. Dar tot vă iau cu mine în India, în episodul 31 din Ocolul Pământului în 50 de rețete, pentru un dhansak, o mâncare specială, plină de arome, cu rădăcini tocmai în vechea Persie.

[singlepic id=544 w=620 h=440 float=center]
Cum va spuneam, dhansak e o mancare cu origini persane, un curry mai elaborat, special, de mancat la masa de duminica, in familie. E atat de special, incat are propria lui masala :). Si e mult mai bun daca il faceti macar cu o zi inainte. Cam cum e si cu sarmalele noastre, nu-i asa ca-s mai bune dupa ce stau o zi sau doua?

Dhansak e un curry foarte bogat, facut cu carne de miel, doua sau trei tipuri de linte, cartofi si dovleac. E atat de bogat incat chiar si daca nu are carne tot e extraordinar de bun, pentru ca lintea (foarte bogata in proteine) si cartofii compenseaza. Dar ca sa respectati reteta clasica, puneti si carne de miel sau carne slaba de berbecutz.

Cum va spuneam, dhansakul are propria masala, adica propria combinatie de mirodenii, iar cu asta voi incepe. Ideal este sa o faceti atunci cand preparati mancarea, aromele sunt mult mai puternice, mai proaspete. Condimentele de care aveti nevoie sunt: seminte de chimen indian (o lingurita, atentie chimenul indian e cu totul altceva fatza de chimenul obisnuit), boabe de coriandru (o lingurita), piper negru boabe (o lingurita), seminte de mustar negru (o lingurita), fenugrec sau schinduf (o jumătate de lingurita), curcuma praf (o lingurita), nucsoara praf (o jumătate de lingurita).

[singlepic id=548 w=620 h=440 float=center]

Cu exceptia mirodeniilor deja macinate, incalziti intr-o tigaie toate celelalte condimente, pana cand se rumenesc foarte usor si isi dezvolta toate uleiurile esentiale. Le rasniti apoi intr-o rasnita sau intr-un blender pana devin pudra si le amestecati cu ingredientele deja rasnite (curcuma si nucsoara).

Pentru mancarea asta e esential sa nu lipseasca niciun condiment, iar daca nu le aveti pe toate va recomand magazinul Ki Life din Piata Amzei (Bucuresti) sau afaf.ro.
Si-acum, dupa ce probabil ati trecut primul prag psihologic (adica 20 de minute de nervi si caldura), va puteti pregati pentru al doilea prag cu un mojito. Sau cu bere, e mai usor :D.

Aveti nevoie de 500 de grame de carne macra de miel sau de berbecut, pe care o taiati cubulete si o fierbeti cam o ora, pana e relativ gatita (dar nu de tot).

Intr-un blender mixati pana devin o pasta o radacina de ghimbir de 5-6 centimetri, 3-4 cepe medii, o capatzana mare de usturoi, jumatate de ardei iute verde si cativa chili mici si uscati. Cativa poate varia intre 3-4 si 10-12, depinde de stomac si antrenament. Aceasta pasta o caliti timp de 15-20 de minute, la foc foarte mic, in unt clarificat (ghee, cum ii zic indienii).

[singlepic id=546 w=620 h=440 float=center]

In tot acest timp fierbeti lintea maro si rosie (cam 100 de grame din fiecare), pana se inmoaie. Nu trebuie fiarta total (lintea rosie fierbe mult mai usor decat alte tipuri de linte, deci cel mai probabil e bine sa le fierbeti in vase separate).

[singlepic id=547 w=620 h=440 float=center]

Faceti acelasi lucru cu vreo 4-5 cartofi medii, taiati in cuburi mari si niste dovleac placintar (imi amintesc ca am vazut acum vreo luna in Cora, costa destul de mult pentru un dovleac, cam 12 lei kilogramul si era importat din Turcia. Eu am, avut unul de asta iarna, care a rezistat incredibil de bine in balcon). Daca nu gasiti dovleac, puteti renunta la el sau puteti folosi dovlecel, pe care nu-l mai fierbeti, pentru ca oricum se prepara foarte repede.

[singlepic id=545 w=620 h=440 float=center]

Dupa ce pasta de ceapa, usturoi si ghimbir e usor caramelizata, adaugati 2 rosii mari, foarte coapte, tocate, si mai lasati amestecul pe foc 5-10 minute. Apoi puneti alte cateva condimente: 6-7 pastai de cardamom verde, un baton de scortisoara, 5 cuisoare si o frunza de dafin.

In mod normal, la acest curry nu se procedeaza asa, iar ceea ce urmeaza e „amprenta” mea. Mai exact, am pus o cutie de lapte de cocos, care mai tempereaza (atat cat poate si ea) iutzeala si aromele foarte puternice. Apoi, in acest sos de baza am pus carnea de miel, lintea, cartofii, dovleacul (sau un dovlecel proaspat taiat in cuburi mari) si 3-4 lingurite din garam masala, plus vreo doua lingurite de sare. Am completat cu o ceasca de apa si am bagat vasul la cuptor, la foc foarte mic (100-120 de grade) pentru 20-30 de minute. Legumele (care nu-s fierte complet) vor absorbi tot lichidul si toate aromele, la fel si carnea.

La final, puneti o mana buna de coriandru verde tocat. Puteti manca dhansakul cu orez basmati fiert, sau cu naan, cu chapati si neaparat cu raita (iaurt diluat cu putina apa, in care puneti legume si ierburi tocate: castraveti, rosii, menta, coriandru).

[singlepic id=542 w=620 h=440 float=center]

Si, oricat de greu de crezut ar fi, mancarea asta iute si fierbinte va va face sa transpirati si va va regla temperatura corpului cu cea de afara. Asta ca sa nu mai vorbim de arome si de gust.

Incercati asa ceva acasa!