• un pachet de foi de placinta (eu prefer marca Morarita)
  • 500 de grame de brânză grasă de vaci
  • 100 de grame de smântână
  • 2 oua
  • Pentru varianta dulce, adaugati:
  • 150 de grame de zahăr
  • seminţe de vanilie, esenţă de rom
  • 75-100 grame de stafide (puteţi hidrata stafidele înainte, lăsându-le cam o oră în apă rece)
  • Extra
  • 2 oua
  • 100 ml lapte (3,5 % grasime)
  • 100 ml smantana lichida (15-20 % grasime)
  • ulei/unt topit pentru uns foile

În plin post şi în plină iarnă, am găsit de cuviinţă să sparg monotonia şi monopolul legumelor. Nu, nu e vorba despre carne, cum previzibil v-aţi aştepta de la mine, ci despre o plăcintă aburindă şi parfumată, cu branză dulce şi grasă, stafide aurii şi râuri de rom, pudrată decadent cu mult zahăr.

Vă spuneam destul de recent că foile subţiri de plăcintă, cele care se găsesc în magazine, nu sunt deloc prima mea opţiune pentru plăcintă. De fapt, nu sunt o opţiune. Mai bine zis, nu erau.

Dar ce te faci când trebuie să improvizezi, pentru că foile subţiri şi casante şi prea puţin timp sunt tot ceea ce ai la dispoziţie? Ei bine, le vii de hac :D.

First thing first. Foile sunt gata făcute de oameni binevoitori şi împachetate de maşini (sau viceversa), aşa că tu nu mai ai altceva d epreparat decât umplutura cremoasă de brânză. Pentru un pachet de foi aveţi nevoie de 500 de grame de brânză grasă de vaci, 100 de grame de smântână, 150 de grame de zahăr, 2 ouă, seminţe de vanilie, esenţă de rom şi stafide. Pe care pur şi simplu le amestecaţi bine. (puteţi hidrata stafidele înainte, lăsându-le cam o oră în apă rece).

Luaţi apoi o foaie de plăcintă, o “hidrataţi” şi pe ea cu puţin unt topit sau ulei de floarea soarelui, puneţi peste ea o altă foaie, încă puţin ulei şi a treia foaie. Aceasta din urmă va avea un “tratament” special, căci va primi câteva linguri de cremă de brânză. Formaţi un rulou şi-l puneţi într-o tavă şi faceţi la fel până terminaţi şi foile, şi umplutura.

Şi pentru ca atunci când scoateţi tava din cuptor să aveţi un Superman al plăcintelor, turnaţi peste plăcinte (înainte de a le pune în cuptor, simt nevoia să precizez 🙂 ) un amestec din două ouă bătute cu 100 de ml de lapte şi 100 de ml de smântână lichidă. Este faceliftul ideal pentru orice “uscătură”, fie că faceţi o plăcintă dulce sau una sărată.

 

Incercati asa ceva acasa!