• 500 de grame de ficat de pui/curcan/rata
  • 250 de grame de pipote si inimi de pui/curcan/rata
  • 250 de grame de carne de pui/curcan/rata
  • o ceapa uscata
  • 20 de ml de ulei de masline
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • 2 legaturi de usturoi verde
  • 2 legaturi de marar
  • o legatura de patrunjel
  • un pachet mare de aluat de foietaj
  • 2 oua plus un galbenus
  • 50-75 de ml de smantana
  • sare, piper, nucsoara si enibahar (optional)
  • susan alb si negru pentru ornat

Că mie-mi place mielul cu tot ceea ce are el, de la vârful cozii pana la căpățână, știți deja. Imi place în toate preparatele de Paste – de la ciorbă si drob la stufat sau chiar sarmalute de miel in foi de stevie, dar și in curry-uri condimentate sau kebaburi suculente. Si cum eu, de exemplu, n-am fost niciodata un fan al șofranului, pot întelege foarte bine cand cineva nu agreează sau chiar nu suporta un ingredient sau un fel de mancare. Asa ca, daca la voi in casa mielul nu e bine primit sau, dimpotriva, e prea bine vazut (si placut), va propun ceva din care sa gustati si voi: un minunat drob-placintă din ficat de pui, curcan, iepure sau alte animaluțe.

Asa ca, nu va rămâne decât să alegeti carnea care va place. Daca e vorba de pui, curcan sau rață folositi cam urmatoarea proportie: jumatate din cantitate ficat (pui, curcan etc), un sfert pipote si inimi, un sfert carne (pulpa, piept). Daca e iepure, folositi trei sferturi din cantitate ficat de iepure, un sfert carne (pulpe)

In putin ulei de masline caliti o ceapa alba, uscata, apoi adaugati toata carnea (ficat, pipote, pulpa/piept), tocată cubulete. Le sotati 10 minute la foc mare, adaugati sare si piper si le lasaîi sa fiarba inabusit inca vreo jumatate de ora, pana scade toata zeama.

Cand se racesc, le dati prin masina de tocat. Cred ca varianta blender nu e tocmai indicata, dar daca nu aveti masina de tocat incercati asa, cu conditia sa nu le maruntiti foarte tare. Adica e nevoie de putina textura, nu trebuie sa se transforme intr-o pasta fina. Tocati apoi 2 legaturi de ceapa verde, doua de usturoi verde, doua de marar si una de patrunjel, le amestecati cu umplutura pentru drob, puneti si 2 oua si 50-75 de ml de smantana dulce, pentru cremozitate si un gust fin. Apoi asezonati dupa gust. Mie imi place sa pun putina nucsoara si putin enibahar, but salt&black pepper will do just fine.

In final, cu aceasta compozitie umpleti niste foi de aluat de foietaj (recunosc, eu il cumpar intotdeauna), sigilati bine marginile, de jur imprejur, apasand cu degetele sau cu o fuculita. Ungeti drobul-placinta cu galbenus de ou dizolvat in putin lapte, presarati seminte de susan alb si negru si puneti totul intr-o tava cu hartie de copt, la cuptorul incins in prealabil la 200 de grade (foc mare).

Lasati drobul la aceasta temperatura zece minute, apoi reduceti la foc mediu (180 de grade) si se va coace si rumeni frumos in 30-40 de minute.

Unii prefera varinta drobului de pui invelit in prapur (de porc sau de miel) si copt in tavă. Inca o data spun, mie-mi place extraordinar aceasta aroma, dar mi se pare ca e puternica pentru cei neobisnuiti, iar in final va domina gustul de pui/curcan. De aceea, varianta aluatului pufos de foietaj mi se pare mai potrivita pentru cei ce nu mananca miel si chiar mai elegantă.

Asa ca, de acest Paste nu trebuie să vă mai feriți de drob :).

Incercati asa ceva acasa!