Cred ca n-am sa uit niciodata prima Coca-Cola pe care am baut-o, in sticla clasica de sticla, de 250 de ml, in Gara de Nord. Nu mai stiu anul, dar era imediat dupa Revolutie. Mi se parea ca-s cel mai important om din lume, ca toata lumea se uita la mine, ma admira si ma invidiaza :). Pepsi se gasea in Romania si inainte de ’89, dar Coca-Cola era un fel de Fata morgana.

Asa cum n-am sa uit nici primul hamburger “de firma”, de la Mac. Era in a doua zi dupa ce au deschis primul magazin din Romania, in 1995, la Unirea. Am fost a doua zi la Mac pentru ca in prima magazinul aproape ca a fost devalizat de puhoiul de lume :).

Astazi nu mai beau CocaCola, ci doar Pepsi de 2-3 ori pe an si mananc de la Mac doar cand se manifesta Mrs Hyde :). Adica la fel de rar. Insa cum era cazul sa mai si gatesc dupa atata Istanbul, am zis sa incep cu ceva usor. Iar pe principiul ca “macar stiu ce-am pus in ei”, am facut niste hamburgeri suculenti si condimentati, bineinteles cu chifle facute tot in casa.

Amestecul de carne pentru burgeri a avut cam 80 % vita si 20 % porc, plus sumac, piper si foarte putin cimbru si oregano. I-am pus pe gratar dupa vreo 3 ore, au fost gata in 4-5 minute. V-am zis ca au fost suculenti :).

Pentru 4 chifle mari am folosit 200 de grame de faina 000, un ou, o jumatate de lingurita de sare, o jumatate de lingurita de zahar, 60 ml de lapte, 10 grame de drojdie proaspata, o lingura de unt. Drodjia se dizolva in lapte, apoi lichidul se toarna peste ingredientele solide. Se pune si oul, se omogenizeaza aluatul, apoi se adauga untul si se mai framanta pana cand aluatul e elastic si se dezlipeste de peretii vasului. Daca aluatul vi se pare prea moale inainte de a adauga untul, mai puneti faina, daca e prea tare, puneti putin lapte caldut. Se lasa sa creasca, apoi se formeaza chiflele care se ung cu ou batut si se presara cu seminte de susan (asta e optional). Le puneti intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le mai lasati sa creasca 15 minute, apoi le lasati la cuptor, la foc mediu, 15 minute, pana se rumenesc.

Dupa ce se racesc, le sectionati, iar cand faceti burgerii puteti pune si chiflele putin pe gratar, cam 30 de secunde.

Dupa care it’s up to your imagination and good taste :). Eu am pus mustar cu boabe, rondele de ceapa, salata verde, ketchup si maioneza facuta in casa.

Mda, toata treaba asta duce cu gandul mai mult la slow decat la fast food, dar merita. Macar stii ce-ai pus in ei :).

Incercati asa ceva acasa!