• 1 - 1,2 kg spanac proaspat (scade mult la gatit)
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • o legatura de ceapa verde
  • 50 gr smantana lichida, de gatit (optional)
  • 50-75 gr branza cu mucegai (optional)

Dupa atata vreme in care m-am preumblat culinar prin multe retete internationale, era si cazul sa ma-ntorc un pic acasa si sa mai gatesc romaneste 🙂 Si cum am gasit in piata (da, in piata, unde nu mai fusesem de nu stiu cand) o minunatie de spanac, m-am gandit ca e cazul sa ne intoarcem la origini. 🙂 Mai ales ca primavara incepe sa-si miste fundul inspre noi, lucru pe care-l credeam atat de departe acum doua saptamani, cand ma luptam cu nametii.

Singurul lucru care nu-mi place mie la spanac e ca dureaza destul de mult operatiunile de curatare/spalare. Insa dupa aia e floare la ureche.

Am evitat metoda clasica, totusi, in ceea ce priveste prepararea. Adica nu l-am facut asa cum faceau mama si bunica. Aproape că mă ia groaza când mă gândesc că toată copilăria am mâncat un spanac opărit, tocat, apoi fiert din nou şi masacrat termic până ce nu mai rămânea nicio urmă de vitamină în el. Drept urmare, n-am gătit niciodată spanacul aşa. Eu consider că dacă îl căleşti în puţin uei de măsline cu unt şi-l laşi apoi să se facă în sucul propriu, maximum 15 minute, ai o mâncare sănătoasă, colorată şi gustoasă.

Înainte de a căli spanacul, am călit în uleiul de măsline două fire de ceapă verde. Uneori, spre final îi pun un căţel tocat de usturoi sau puţină smântână si, uneori, chiar brânză cu mucegai, de obicei gorgonzola sau roquefort. Apoi il mananc. Simplu. Dar de ce sa nu-mi complic viata si cu un ou ochi? 🙂 Macar unul posat.

Dacă aş avea o singură opţiune culiara pentru tot restul vieţii ar fi antricot de vită, la grătar, în sânge. Spanacul ar fi a doua.

Incercati asa ceva acasa!

UPDATE 22 FEBRUARIE 2017 Peste doua saptamani ma duc in piata si o sa cumpar alte minunatii de urzici, loboda, stevie, leurda si alte ierburi de Romania :).