De la țăranii noștri e cazul să trec și la ai altora și-o să mă opresc în Elveția, la un fondue de branza (exista si de carne sau de crustacee). Mancarea asta e intalnita in mai multe tari, dar a intrat in patrimoniul elvetian, asa cum a intrat de curand gastronomia franceza in patrimoniul UNESCO. M-am bucurat mai mult decat atunci cand a realizat doina (cantecul) performanta asta, doar stiti ca bucataria franceza e preferata mea.

Da, si francezii au o varianta de fondue, chiar si austriecii (eu acolo am mancat prima data), dar sa dam elvetienilor ce-i al elvetienilor. Adica branza. Pentru ca, tre’ sa recunosc, au cateva feluri extraordinare. Un fondue clasic se face din Gruyère si Emmental (cea cu găuri) si exact asta am folosit si eu.

Ambele sortimente se gasesc in Carrefour. De aici am aflat un secret si, cum domnul Lebovitz nu m-a dezamăgit niciodata, m-am gandit ca nu va incepe tocmai acum. Secretul e ca inainte de a pune branza rasa la topit, sa clocotesti putin vin alb sec, in care ai pus un catel de usturoi taiat cat mai marunt, nu zdrobit.

Proporțiile au fost urmatoarele: 100 de ml de vin, un catel mare de usturoi, 100 de grame de Gruyère, 100 de grame de Emmental. Eu prefer sa-i spun Emmentaler (Emmental e tinutul din care provine), parca suna mai “romaneste” asa :D, insa ambele denumiri sunt acceptate.

Prepararea e simpla, un alt secret ar fi un vas de pamant sau ceramica daca nu aveti vasul acela specific pentru fondue. Eu nu-l am, dar am vazut tot in Carrefour.

Asa ca am folosit un vas de ceramica, in care am pus vinul si usturoiul, iar cand au clocotit am adaugat branza rasa. Un lucru esential pentru fondue e ca focul sa fie foarte mic tot timpul. Cand branza s-a topit si s-a transformat intr-o masa omogena, care curge, atunci fondue-ul e gata. Nu mai trebuie decat sa luati niste bucatele de paine cu coaja crocanta si sa le inmuiati in branza fierbinte si topita. E extraordinar de gustos!

E musai sa aveti un vin alb sec, bine frapat. Acelasi pe care l-ati folosit la preparare.

Incercati asa ceva acasa! Sau oriunde. 🙂