Dati-mi branza cu rosii si sunt un om fericit. Dati-mi condimente si mirodenii si sunt un sclav pe viata. Frigaruile de pui satay iti transpun simturile dincolo de limite si te fac dependent. Asa ca azi ajungem in Indonezia, in episodul 23 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.
Originar din Indonezia, felul acesta de a marina si gati carnea (de pui, vita, oaie, porc sau peste) e foarte raspandit in mai toata Asia de Sud-Est: Malaezia, Thailanda, Singapore.
Sunt mai multe feluri de a prepara satay, cu diverse condimente, dar eu am optat pentru cel mai intalnit, Sate Madura (cum ii zic ei, in limba lor), originar din insula Madura. In care marinada contine sos dulce de soia, usturoi, salote, zahar de palmier, arahide macinate (sau unt de arahide), chili, lime, pasta de creveti.
[singlepic id=484 w=620 h=440 float=center]
So, luati un piept de pui dezosat, pe care il taiati longitudinal, in fasii subtiri, cum vedeti in poza. Fasii pe care le veti „ondula” apoi pe betigasul de lemn.
[singlepic id=485 w=620 h=440 float=center]
Deocamdata, insa, taiem puiul. Pe care il marinati intr-un sos facut din 4-5 linguri de sos dulce de soia, doua linguri de unt de arahide, 6-7 chili uscatri ochi de pasare (sau orice alti chili) zdrobiti, 2-3 salote si 4-5 catei de usturoi mixati in blender pana devin o pasta, o lingura de zahar de palmier (eu am folosit zahar brun), sucul unei lime, o lingura de pasta de creveti (gasiti la magazinul chinezesc din Dragonul Rosu), (foarte) putina sare, piper.
Amestecati bine ingredientele pana devin o pasta in care marinati apoi fasiile de pui, cam 3-4 ore. Pe care ulterior le puneti pe betisoarele de frigarui. Ondulate, vedeti in imagine cum.
[singlepic id=483 w=620 h=440 float=center]
Daca aveti un gratar in aer liber, facut cu foc de lemn sau carbuni, e extraordinar. Daca aveti un gratar gen tigaie, ca mine, le stropiti inainte cu putin ulei de masline (sau orice ulei) ca sa nu se lipeasca. Frigaruile satay se manaca cu acelasi sos, facut, in principal, cu arahide sau unt de arahide. Dar mie mi s-a parut cam mult, mai ales ca gustul de arahide domina in marinada aia. Asa ca le-am mancat cu orez fiert simplu, cu salata de castraveti cu suc de lime (asta se mananca si pe la ei, prin Indonezia, ca garnitura) si cu sos de iaurt cu menta si coriandru proaspat.
Scuzati-mi poza finala, e de la bere. 😀 De fapt, de la bere cu vin. Cred ca a fost bere dupa vin, deci un chin, de unde pozele astea:D.
[singlepic id=487 w=620 h=440 float=center]
Cu toate astea, incercati asa ceva acasa!