• FRIPTURA
  • un iepure (1,5 kg)
  • 200 de grame de ciuperci
  • 150 ml smantana lichida (15-20% grasime)
  • sare, piper, cimbru
  • ulei de masline
  • GARNITURA
  • 500 de grame de cartofi
  • 500 de grame de broccoli
  • 20 de grame de unt
  • 200 de grame de branza care s etopeste (comté, gruyere, gouda, emmentaler)
  • sare, piper
  • SOS
  • 100 de grame de merisoare
  • un mar verde
  • 50 de grame de zahar
  • un praf de sare

În a patra zi de joi a fiecărui noiembrie americanii sărbătoresc Ziua Recunoștinței. Iar in această zi, nimic nu e mai american decât friptura de curcan cu piure și sos de merișoare. Well, nush de ce ma pasioneaza pe mine aceasta sarbatoare – de fapt, cred ca e mai mult ideea unei cine in familie – dar imi place aceasta zi. Si cum curcanul nu e tocmai favoritul nostru, am adus la masa un urecheat. Asa ca friptura de iepure in sos de smantana cu ciuperci a fost pohta ce-am pohtit.  

Am avut un iepure de 1,5 kilograme, pe care l-am transat: pulpele din spate, cele din fata (mai mici), trunchiul (in doua bucati). Am condimentat carnea cu sare, piper, apoi am „tavalit-o” prin faina, cat sa prinda o pelicula fina. Am rumenit bucatile de carne intr-o tigaie, in foarte putin ulei de masline, pana ce au prins o crusta aramie. Apoi le-am pus intr-o tava nonaderenta, alaturi de cativa catei de usturoi, o ramurica de cimbru si 200 ml de apa.

Am lasat iepurele la cuptor timp de o ora, la 200 de grade (foc mediu). Apoi am adaugat 200 de grame de ciuperci taiate felii (champignon brune), dar si cativa hribi, daca aveti (gustul e Dumnezeiesc) si 150 de ml de smantana lichida pt gatit (15-20% grasime). Se mai lasa totul la cuptor inca 20 de minute, la 180-200 de grade.  Un splash de cognac sau armagnac (30-40 de ml), va rafina si mai mult sosul.

Despre cel mai bun piure din lume, v-am povestit aici. Si chiar e o garnitura ideala si alaturi de aceasta friptura de iepure.

Insa o alta garnitura minunata e un gratin de cartofi cu broccoli. Fierbeti cativa cartofi (500 gr) in apa cu sare, dar pe jumatate, nu vrem niste cartofi aposi si sfaramati. Acelasi lucru il faceti si cu broccoli proaspat sau congelat (500 gr), pe care il lasati in apa clocotita doar 2 minute. Literally.

Amestecati cartofii cu broccoli, adaugati sare si piper,200 de grame de branza rasa (comté sau  gruyere as folosi eu pentru un gust cu-adevarat somptuos, de sarbatoare, dar si gouda sau emmentaler fac o treaba foarte buna).

Ungeti cu unt din belsug o tava nonaderenta sau forme mici, individuale (eu le pefer pe acestea) si gratinati totul la cuptor timp de 25-30 de minute, la foc mediu (180-200 de grade).

Rămâne acum doar sosul de merișoare, care poate să nu fie pe gustul tuturor (în bucătăria românească nu sunt des întâlnite combinațiile dulce-sărat). Dar, odată ce i-ați prins gustul, o să vă îndrăgostiți de el. Aveți nevoie de 100 de grame de merișoare congelate (se găsesc în supermarketuri) sau proaspete (se gasesc in piețe, toamna), un măr verde, acrișor, două linguri de zahăr, un praf de sare. Tocați mărul (cu tot cu coajă), cubulețe mici. Puneți merișoarele congelate, mărul, zahărul și sarea într-un vas și le fierbeți împreună, la foc mic, până obțineți un fel de dulceață fluidă/sos (cam 15 minute). Sosul e perfect cu fripturi (chiar și de porc), somon afumat sau în combinație cu diverse brânzeturi.

Incercati asa ceva acasa!