Dupa o “cura” de chestii de pe alte meleaguri, simti nevoia sa te intorci la ceva simplu si gustos, no fancy staff, just food :). Mancam rar porc, insa asta a fost una dintre acele ocazii in care-am pus de-o clasica friptura suculenta cu piure si sos. Cu un mic accent asiatic 🙂

Imi pare rau ca n-am fotografiat bucata de carne (avea cam 700-800 de grame), care era un fel de “felie” din pulpa, groasa de vreo 3 centimetri, taiata transversal, cu o dunga de grasime si sorici pe margine si o bucatica de os in interior (I’m drooling still :D).

Bucata asta intreaga se marineaza cateva ore intr-o marinada din vin alb sec, cu ceapa si usturoi, o lingura de otet, sare de mare grunjoasa si piper negru macinat.

Apoi se arunca-ntr-o tava la cuptor, pe un pat de legume (cele din marinada), plus morcov si pastarnac taiate grosier. De ulei nu mai e nevoie, pentru ca bucata de carne se coace in vin si in propria grasime.

Dupa o intoarcere si o ora jumate la foc mediu, am uns carnea cu un “pesto” facut in blender din ghimbir, ardei iute verde, usturoi, coaja de lime, suc de lime, doua linguri de miere, sare, piper. Am mai lasat friptura 10-15 minute, am intors-o, am uns-o cu pesto si pe partea cealalta si am lasat-o sa se rumeneasca. Cand o mai controlati, aveti grija sa completati cu apa, daca vedeti ca zeama a scazut prea tare. In caz contrar, n-o sa mai aveti decat legume arse si s-a dus sosul 😛

Cam asta e friptura, pe care o feliati si o mancati cu piure (cred ca cititorii mei sunt mai inteligenti ca ai lor asa ca nu mai postez si reteta de piure:D) si cu sos (adica legumele si zeama de la friptura, pasate bine in blender si “stinse” cu o lingura-doua de smantana).

Un pranz clasic pentru orice familie de buni crestini 😀 (nu stiu de ce imi tot inchipui ca asta manca dupa scoala de duminica Tom Sawyer, impreuna cu matusa lui Polly si cu restul familiei. don’t mind me, childhood after-effects).

Incercati asa ceva acasa!