Se spune că atunci când ajungi pentru prima oară într-un loc, trebuie să iei o piatră în gură. Nu este prima oară când sunt pe Eva.ro, dar este prima dată când scriu un text aici. Şi pentru că bolovanii virtuali sunt mai greu de găsit (deşi nimic n-ar fi imposibil dacă unii au ajuns să vândă pământ chiar şi pe Lună) o să marchez acest început cu nişte idei pentru mic dejun. Care-i legătura? Oricât de şablon va suna, o zi bună chiar începe cu un mic dejun bun. La fel poate începe şi-o colaborare bună, gândesc. 

Dacă acum un an şi jumătate săream din pat direct în filtrul de cafea, iar în plonjon prindeam şi vreo două-trei ţigări, de ceva vreme sunt dependentă de mic dejunul cofeină & nicotină free. Well, aproape, uneori mai beau câte o cafea.

Voi nu trebuie să faceţi ca mine, doar aveţi liber arbitru :) . Însă fie că vă hotărâţi vreodată să daţi o şansă micului dejun, fie că deja sunteţi prieteni, iată ce vă propun eu ca să scăpaţi de monotonia cerealelor cu lapte. Măcar în weekend, când după leneveala de dimineaţă vă puteţi permite să „pierdeţi” 20 de minute în bucătărie, fără să vă gândiţi că vă „costă” o oră suplimentară la corporaţie.

Pentru sâmbete şi duminici leneşe, ideală ar fi o frittata. Adică o omletă italienească în care doar imaginaţia voastră poate pune limite. Baza e simplă: câteva ouă bătute cu puţin lapte sau puţină smântănă dulce, lichidă, sare şi piper. Apoi the sky is the limit: avocado si brânză cheddar (ca cea din poza), prosciutto si masline, ceapa verde, caş şi jambon, somon afumat şi roşii cherry, sparanghel şi feta, piept de pui şi spanac.

Frittata începe pe aragaz şi sfârşeşte în cuptor. Aşa că după ce vă hotărâţi asupra combinaţiei de legume şi carne, le sotaţi 2-3 minute într-o tigaie cu puţin unt sau ulei de măsline extravirgin. Puneţi apoi ouăle bătute (şi brânza, dacă e cazul), apoi introduceţi vasul în cuptorul încins. După 7-8 minute la foc mediu (180 de grade), aveţi o minunată frittata, „umflată” şi pufoasă. O puteţi manca rece sau caldă, cu pâine neagră, ridichi şi ceapa verde.

Câteva portocale proaspăt stoarse chiar şi într-un storcător manual nu vă vor seca de energie, dar cu siguranţă vor fi „tuşa” finală perfectă a unui mic dejun gustat uneori chiar şi de cei mai înrăiţi fumători :) .

Acest articol a fost publicat pe Eva.ro in data de 31 mai 2010.