ghela-susAcum un an si ceva, aduceam aminte, pe fuga, de o mancare pe cat de buna, pe-atat de neprezentabila, ca sa nu zic urata: ghelă.

In simplitatea ei, ghela e o mancare cu geniu. Cu siguranta nu toti ciobanii sunt ca Gigi, cu-atat mai putin ciobanii machidoni care au inventat mancarea asta. Iar daca ei au aflat “secretul” in vreo vara arida, eu am avut noroc sa am o prietena aromanca, pe Cristina. Si inca am norocul sa o am.

Noi doua eram in liceu, in aceeasi clasa, cand m-a-nvatat sa fac mancarea asta. (Asta cand nu ne strangeam vreo 7-8 la mine sau la ea, mancam cartofi prajiti cu mustar si ketchup, jucam mima si fumam Carpati :D). Cristina m-a avertizat de la inceput ca va arata ca o mancare regurgitata, ca sa fiu delicata :). Iata ca, dupa multi ani in care n-a trecut nicio vara fara cateva ghele, am reusit sa dau o fata umana acestei mancari. Well, o fatza :).

Va spuneam ca mancarea e simpla, pentru ca ciobanii aia, saracii, se descurcau cu ce aveau la stână si cu ce capatau. Aveti nevoie doar de ardei grasi, rosii, branza (neaparat de oaie, telemea) si oua. Si pentru ca ghela sa iasa asa cum se cuvine, trebuie neaparat sa fie vara, cu ardei grasi crocanti, cu rosii zemoase si pline de gust. Ghelei i se mai spune si piperchi ţârgâsiti, insă eu si Cristina am ramas cu ghela noastra. Iar Cristina mai are o datorie la mine, cam tot de pe vremea aia: reteta si demonstratia de pitî di oauî si lapti 🙂

Dupa cum va spuneam, ghela va arata bine in foarte putine cazuri, dar asta va fi ultimul lucru care o sa va intereseze odata ce luati prima inghititura.

Bineinteles, pentru o casa de aromani in care s-au adunat toate rudele la masa, cantitatile de la care incepe o ghela sunt minimum un kilogram de ardei gras si unul de rosii, dar pentru ca noi suntem doar doi (romani) am avut nevoie doar de trei ardei grasi si de doua rosii mari si zemoase.

legume

Ardeii taiati in bucati mai mari se calesc in ulei pana se rumenesc. Se adauga apoi rosiile date pe razatoarea mare, nu trebuie sa fie o pasta, ba chiar e bine sa lasati bucati mai mari de pulpa, doar e mancare ciobaneasca, nu?

ardeirosii

Lasati vasul acoperit cu un capac, la foc mic, pana se inmoaie ardeii, cam 10 minute. Apoi bateti doua oua ca pentru omleta, sfaramati in bucati mai mari niste telemea de oaie (mie imi place cu telemea veche, tare) si le puneti peste ardei. Condimentati cu sare (daca mai e cazul, in functie de cat de sarata e branza) si cu piper negru.

branza

Mie-mi place sa pun putin ardei iute, sa fie picanta. Lasati totul pe foc inca 5 minute, cat sa se combine totul si sa se transforme in chestia aia neatragatoare dar incredibil de gustoasa. Iar in afara de paine proaspata, cu coaja crocanta si miezul pufos, nici ca mai aveti nevoie de altceva.

ghela-jos

Incercati asa ceva acasa!