Desi multi cred ca este o mancare traditionala romaneasca si multe restaurante o vand (promoveaza) ca atare, zacusca comes from “Russia with love”. Exista numeroase feluri de zacusca (de gogosari, de ardei kapia,  cu ciuperci, de peste sau chiar de fasole), insa, probabil, cel mai popular sortiment este zacusca de vinete.

Ingrediente

2, 5 – 3 kg de vinete

1 kg de ardei kapia rosu

1, 5 kg gogosari

2,5 kg ceapa

O cutie de bullion (450 gr) sau 1 l de suc de rosii

1 l ulei

Sare, piper negru boabe, cateva foi de dafin

Daca zambiti in momentul in care mancati o felie de paine cu zacusca inseamna ca lacrimile pe care le-ati varsat cand ati curatat si taiat ceapa au meritat efortul.
Vinetele se coc, se curata, se presara cu putina sare si se lasa la scurs 2-3 ore, apoi se toaca, insa nu foarte marunt (oricum se vor dizolva la fiert).

Se curata celelalte legume, se spala, apoi se toaca julienne. Ca sa nu stati totusi o zi intreaga in bucatarie, puteti mixa in blender jumatate din cantitatea de legume, insa fiecare pe rand.
Ideal ar fi sa o fierbeti intr-un ceaun de tuci. In ceaun se pun toate legumele, apoi se toarna uleiul si, cu o lingura de lemn, incepeti sa amestecati. Aromele si culorile se vor contopi, legumele isi vor lasa toate sucurile, iar minunatia va incepe sa fiarba sub ochii vostri.

Mare atentie, insa, zacusca cere rabdare, astfel ca trebuie sa o fierbeti la foc mic si sa amestecati foarte des in ea, ca sa nu se lipeasca. Dupa ce clocoteste, o lasati sa fiarba la foc mic o ora si jumatate, timp in care o sa si scada. Puneti apoi bulionul sau sucul de rosii, sarea (la aceasta cantitate cam 3-4 linguri, insa totul depinde de gust) foile de dafin si piperul. Mai lasati compozitia pe foc inca o ora, amestecand mereu.

Zacusca se pune apoi in borcane, care se invelesc in hartie si se fierb la bain-marie (la foc foarte mic) inca jumatate de ora.

[singlepic id=585 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!