De obicei ma enerveaza sarbatorile importate, asa cum ma enerveaza si multe obiceiuri romanesti tampite. Da’mi plac dovlecii si, cum mai nou mi se spune Halloweena, in weekendul asta am mutilat unul :). Si, nu, nu l-am gatit, ci doar l-am facut mai fericit, vedeti, zambeste 😀 De fapt, cred ca e o ea 🙂

Cat despre mancare, am ramas intr-o zona cunoscuta (de mine si de voi), cu niște tagliatelle cu pesto (totul homemade, dupa reteta asta) si cu o prajitura care aduna toata toamna in ea. 🙂

Pe langa asta, un sandwich club si o mancare de castraveti cu pui.

Pentru sandwich club n-aveti altceva de facut decat niste sandvisuri. Recunosc, aici am trisat si-am folosit paine feliata, cumparata. Din aia “buna”, cu multe E-uri, cu afânători, xilina si ce-or mai baga aștia in ea. Insa am zis ca de 2-3 ori pe an nu se pune. Sandvisul se face din trei straturi de paine, intre care puneti cam tot ce va pofteste inima.

La mine s-au “inghesuit” urmatoarele: piept de pui la gratar, sunca de Praga, branza feliata, maioneza, salata iceberg taiata fasii, rosii uscate la soare (pomodori secchi). Puneti alaturi niste cartofii prajiti, taiati gen wedges, si aveti un clasic american. Foarte gustos. Nu vorbim aici de vitamine si sanatate, da? 😀

Cat despre mancarea de castraveti, eu banuiesc ca e de inspiratie bulgareasca, mi-e lene acum sa caut prin cartea lui Radu Anton Roman ca sa vad care-s “nobilele” ei origini. Nu va sfiiti sa ma corectati/injurati daca gresesc :).

Mancarea asta se poate face si fara carne, si cu carne de porc si sos de rosii si cu pui si sos de rosii sau cu pui si sos de smantana, cum am procedat eu. Am mancat asa ceva in prima si ultima mea vizita la Nisipurile de aur. Ceea ce urmeaza e o reconstituire a retetei si zic eu ca m-am apropiat destul de tare de original.

Aveti nevoie de un piept mare de pui, 3-4 castraveti mari murati in saramura, 3-4 cepe, 12-14 ciuperci medii, 150 de grame de smantana fermentata, 100 ml de smantana lichida.

Inainte de a va apuca de gatit, e bine sa taiati castravetii in fâsii subtiri si lungi de 3-4 centimetri si sa-i lasati cam o ora in apa rece, asta ca sa “scape” si ei de surplusul de sare.

Apoi ii scurgeti si-i puneti la calit in putin ulei alaturi de ceapa tocata. Eu am folosit ulei de masline, insa cred ca e OK si cel de floarea soarelui. Dupa ce innabusiti legumele (sau brezati legumele, I’ll tell you later what is all about 🙂 ) cu putin apa vreo 20 de minute, adaugati pieptul taiat cubulete (2-3 cm) si ciupercile taiate felii si sarati amestecul. Sarea are rolul sa scoata apa, mai ales din ciuperci, astfel ca mancarea se va gati in sucurile proprii.

Eu am gatit in “monstrul” de fontă de la Ikea, acoperit cu capac, la foc mic, iar peste inca 20 de minute totul era aproape gata. Am pus smantana diluata cu putina apa si am condimentat cu nucsoara proaspat rasa si piper alb zdrobit in mojar.

Am băgat “monstrul” la cuptor, unde l-am lasat inca vreo 10 minute. Iar daca aseara am facut repede si-un piure, astazi i-am ras niste cascaval deasupra, am gratinat-o si am mancat doar cu paine neagra.

Un weekend reusit, as zice :).