• 2-3 sfecle coapte
  • 2-3 castraveti verzi
  • 2-3 fire de ceapa verde
  • lapte batut sau iaurt
  • marar verde
  • sare, piper, putin zahar, otet (optional)

Sfarsitul asta prea frumos de septembrie ma duce cu gandul la taramuri calde, la plaje si valuri uriase. Iar ceea ce va propun azi e o mancare racoritoare pe masura gradelor de-afara insa, paradoxal, nu vine din vreo țară exotica, ci din Rusia. Unde ajungem din nou in episodul 41 de Ocolul Pamantului in 50 de retete, pentru un holodnik, adica o supa rece de sfecla.

Eu am facut ieri holodnik (sau holodnic) prima data, desi planificasem supa asta pentru vara viitoare, dupa ce am ajuns aici, intr-una din rarele ocazii in care mai am timp de „cotrobait“ prin alte bloguri. Insa vremea mi-a pus prilejul asta pe tava, asa ca am profitat. Si bine am facut. Caci am avut o revelatie cu doar 10 minute de munca. Pe langa gazpacho si tarator, supa asta va fi noua mea arma pentru caniculă in verile ce vor veni.

Pentru 4 portii, eu am folosit doua sfecle mari, coapte. Le puteti cumpara si le puteti coace sau fierbe voi. Insa eu chiar prefer sa cumpar sfecla deja coapta (in aburi) din Mega Image sau Cora. E mult mai putina bataie de cap, iar calitatea e foarte buna. Gasiti sfecla ambalata in vid la raioanul unde se vand salate gata ambalate, in ambele suăpermarketuri si costa in jur de 5-6 lei.

[singlepic id=619 w=620 h=440 float=center]

Am dat sfeclele pe razatoarea mare, apoi am taiat cubulete doi-trei castraveti verzi si o jumatate de legătura de marar. Rusii pun si putina ceapa, dar noi ne pregateam sa plecam la o nunta, asa ca am sarit partea asta. Oricum, eu as fi preferat 2-3 fire de ceapa verde. Supa asta rece se face cu lapte batut, dar eu aveam un iaurt tare (Cedra, de la Napolact, din lapte de oaie si bivolita), pe care l-am subtiat cu niste apa rece. Apoi am pus legumele si mararul, am condimentat cu sare, putin zahar, piper si putin otet balsamic (reteta originala nu prevede asta, dar mie mi s-a parut ca avea nevoie de inca putina aciditate).

[singlepic id=618 w=620 h=440 float=center]

Holodnikul se mananca cu ou fiert, tare si cu putina smantana, daca vreti sa fie si mai “bogata“.

[singlepic id=616 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!