fasole-susProbabil ca cei mai multi oameni (normali) au facut iahnie de fasole – sau fasole prajita, cum i se spune in Moldova – in Saptamana Mare, cand era post. Ei bine, pe vremea aia io imi stricam sufletul si-mi delectam trupul cu creveti si alte ispite :). Asa ca Raluca-anapoda a facut mancare de post, adica iahnie de fasole, in Saptamana Luminata, cand tot romanul (normal) ajunge la spital pentru ca mananca si bea prea mult.

As gresi amarnic daca i-as spune mancare austera, desi este de post. De altfel, fasolea are cam tot atatea proteine ca si carnea. Insa nu asta-i motivul pentru care la mine fasolea e mancare pusa la loc de cinste. Ci pentru bogatia de arome care se raspandesc dintr-un ceaun de tuci care fierbe pe foc molcom, pentru textura cremoasa a boabele care se sparg in gura, pentru gustul puternic si aromat, pentru binele care te cuprinde dupa ce termini o farfurie. Spuneti si voi, cum ar putea fi doar mancare de post? 🙂 

So, luati niste fasole uscata, alba, cu boabe mari si grase. Cam jumatate de kilogram. O spalati bine si o lasati la inmuiat in apa rece cateva ore, iar ea se va umfla de atata recunostinta. Apoi aruncati apa, puneti alta si fierbeti fasolea cam o ora. Nu trebuie sa fie fiarta de tot, pentru ca veti continua prepararea ei in iahnie.

Intre timp tocati legumele: ceapa, morcov si telina si le rumeniti cateva minute in ulei de masline, intr-un ceaun de tuci. 

legume

legume-ceaun

Dupa care adaugati fasolea si putina apa in care a fiert, acoperiti tuciul si lasati totul sa fiarba incet, cam vreo 20 de minute. Daca nu mai are lichid, mai adaugati din apa in care a fiert fasolea.

fasole-ceaun
Apoi puneti si o lingura de bulion sau o ceasca de suc sau piure de rosii, condimente (piper si ienibahar boabe, dar puteti pune si foi de dafin) si puneti vasul in cuptor inca vreo 10-15 minute. La final adaugati multa verdeata tocata, adica marar si patrunjel.

bulion

Iarna, iahnia de fasole si muraturile sunt ca un fel de CNN despre nunta secolului (adica 24/7 together), insa acum, zic eu, nu exista garnitura mai buna ca salata verde cu ridichi si ceapa, asa cum vara nu concep fasolea prajita fara ardei copti.

fasole-gata

Cel mai frumos a fost insa ca din ceaun iahnia a mers direct in casoleta, apoi in cosuletul de la bicicleta, apoi in parc, pe iarba, sub copac, langa lac, unde si-a incheiat misiunea (scurta) pe acest pamant, la picnicul nostru, langa o salata verde. Ceea ce mi-a reamintit (pastrand proportiile, ofc) de minunatele picnicuri din Champ de Mars.

loc-cu-verdeata

Incercati asa ceva acasa!