Fara orgolii nationaliste, reiterez 🙂 . Pe langa sarma, baclava, pilaf si ciorba de burta (ișkembe), turcii ne-au mai dat un fel de mancare pe care nu-l (mai) apreciem asa cum ar trebui: imam baialdî. O bogatie de gusturi si culori, o mancare la fel de buna intr-o vara torida sau intr-un inceput molcom de toamna. O sa-l las pe Radu Anton Roman sa “graiasca”, eu va voi arata fotografiile mele.


Deliciu turcesc – monadã gastronomicã – pe care nimic și nimeni nu 1-a putut sparge și schimba, atât a fost de rotund modelul. Deși mai încearcã unii sã-i adauge carne de berbec și lãptãrii – tot spre turci ducându-se, zic ei naivi – experiența ne aratã cã-i o prostie zadarnicã și cã iese un rahat (dar nu de cel locum).

Dacã imamul înnebunea la mâncarea asta, mânãstirile românești au înãlțat-o drept cea mai de preț lucrare de post, iar în vechiul București nu se putea birt serios fãrã tocmealã de vinete cu roșii și usturoi, cã nu mai venea lumea, se ducea la alții.

• 1,5 kg vinete coapte și lungi

Umpluturã:

• 2 cepe • 2 morcovi • 1 pãtrunjel

• 1 țelinã • 2 ardei grași • 3 linguri varzã tocatã

• 3 cãpãțâni usturoi

Sos:

• 1 kg roșii • 200 ml ulei mãsline

• piper, sare • 1 ardeiaș iute

• Vinetele se grijesc (se spalã, se scot din coadã) și se cresteazã, dar numai de patru ori, și nu așa adânc, cât sã se ținã un pic vânãta de miez

• Se opãresc iute, se presarã cu sare și se pun între funduri de lemn, presate, sã-și lase zeama amãruie

• Se toacã toatã umplutura și se cãlește în 100 ml ulei de mãsline, cã așa e Levantul, la noi scump, la ei gustos

• Usturoiul nu se cãlește, sã rãmânã viu pânã-n vânãtã și acolo sã moarã, dar se taie-n douã cãțeii, sã sufere un pic

• Vinetele se pun în tavã și se îndeasã-n crestãturi cu prãjeala asta, cu cãțeii de usturoi, cu ceva sare și piper

• Roșiile se curãțã de pielițã și se dau prin sitã

• Se toarnã untdelemnul rãmas, bulion de roșii, ardeiul iute tocat

• Se pune tava la cuptor, acoperitã, sã se coacã înãbușit o jumãtate de orã, apoi se lasã sã scadã pe marginea plitei, sã se îndese toate bunele în ceva și mai bun.

PS Am urmat reteta cu o mica exceptie, am renuntat la morcovii, telina, patrunjelul si varza din umplutura, am folosit doar ceapa (3-4), ardei gras si usturoi.