• Pentru umplutura
  • 400 de grame de carne tocata de vita
  • o lingura de seminte de pin
  • o ceapa, sare, piper, scortisoara
  • ulei de masline
  • Pentru crusta
  • 100 de grame de bulgur
  • 350 de grame de carne tocata de miel sau oaie
  • sare, piper, sumac, coriandru
  • Ulei pentru prajit

Chiftelele fara usturoi sunt ca nunta fara lautari. Nu mai zic de parjoale. La mine la Moldova mi-ar pune litera stacojie pe piept pentru asa ceva. Dar daca parjoalele astea despre care o sa va povestesc azi au in loc de usturoi bulgur si scortisoara, si chimen, si sumac? Eh? Parca mi se mai iarta din pacate. Atunci, kibbeh sa fie, niste chiftele libaneze, in episodul 42 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Dupa cum bine stiti, la moldoveni, cand spui parjoale spui porc. OK sau piept de gasca :). In Liban, numai daca te gandesti la porc te spanzura de cedri. Asa ca spunem vita si oaie. Vita pentru umplutura, oaie sau miel pentru “crusta”. Kibbehul e un fel de chiftea umpluta cu carne tocata si seminte de pin, care la exterior are o crusta din carne tocata si bulgur.

Mai intai faceti umplutura, ca sa se si raceasca. Caliti in putin ulei de masline o ceapa medie, tocata fin, apoi punerti si 400 de grame de carne de vita. Rumeniti usor compozitia, condimentati cu sare, piper si scortisoara si adaugati si o lingura de seminte de pin. Asta e tot, asa ca lasati amestecul sa se raceasca.

Pentru invelisul chiftelelor inmuiati in 100-150 de ml de apa clocotita 100 de grame de bulgur (grau dur, spart, pe care il gasiti in toate macelariile arabesti). Cand bulgurul a absorbit toata apa si s-a transformat intr-un soi de pilaf (da, iar comit o blasfemie, dar nu prtea stiu cum sa-l descriu), il amestecati cu 350 de grame de carne macra de miel sau de oaie. Carea tocata, bineinteles. Condimentati acest amestec cu sare, piper, sumac si chimen indian macinat (e cu totul diferit fata de chimenul pe care il consuma romanii de obicei, dar il gasiti in magazinele de condimente de la noi).

Din acest amestec formati palma un fel de discuri subtiri, cu un diametru de 5-6 centimetri, iar in mijloc puneti o lingura din umplutura de carne de vita si seminte de pin. Formati apoi – adunand crusta in jurul miezului – un fel de parjoale ovale, doar ca mai bombate, nu plate ca cele moldovenesti, pe care le prajiti in baie de ulei.

Se mananca in mod traditional cu un sos din iaurt, tahini si suc de lamaie, dar eu am facut un sos din iaurt, usturoi pisat, menta si ardei iute. Da, ghiarul din mine n-a putut fara usturoi.
A, niste legume proaspete si crocante cum sunt castravetii proaspeti si salata verde nu strica deloc. Si nici lipia.

[singlepic id=623 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!