• Pentru galuste
  • un ou
  • 100 de ml de apa
  • 150-200 de grame de faina
  • un plic de praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru sos
  • o lingura de unt
  • 4-5 linguri de smantana
  • marar
  • sare, piper

Dupa mine, cea mai buna mancare ceheasca e berea. Iar una in mod particular: Zlaty Bazant. Cea mai buna bere ceheasca pe care am baut-o. Bine, slovaca. De fapt, cea mai buna bere pe care am baut-o, punct. Insa cum nu se poate ca micul dejun, pranzul si cina sa fie mereu sub forma lichida, cehii mai consuma si hrana solida. You know, cam ce se mananca prin mai toate tarile din imperiu: carnaciori, ratza, varza, cartofi, galuste. Galuste sub toate formele, de toate soiurile. Asa ca galuste din Cehia mancam si noi azi, in episodul 44 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Knedliki sunt niste galuste din faina si paine, care pot fi mancate atat ca garnitura, cat si ca mancare de sine statatoare, cu un ou fiert alaturi si un sos de smantana cu marar. Varianta in care le-am preferat si noi.

Aveti nevoie de un ou, 100 de ml de apa rece si putina sare. Omogenizati, apoi puneti faina (in jur de 150-200 de grame) și un plic de praf de copt si amestecati pana obtineti un aluat nu foarte tare, dar care sa poata fi modelat. Puneti in compozitie si 2-3 felii de paine alba, taiata cubulete, si omogenizati compozitia. Din aluat formati un soi de galuste uriase si mai lunguiete, pe care le puneti intr-o oala cu apa clocotita si putina sare. Le fierbeti aproximativ 15 minute, apoi le taiati felii imediat ce le scoateti.

Le mancati fierbinti, cu ou fiert si un sos de smantana cu marar. Pentru sos, incalziti putin un intr-o tigaie, iar dupa ce e topit puneti cateva linguri de smantana fermentata si 2-3 linguri de smantana dulce. Cand clocoteste asezonati cu sare, piper si marar proaspat, tocat. E o mancare satioasa, care te incalzeste intr-o seara ca cele care vor veni in curand.

[singlepic id=632 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!