Dupa cum va spuneam acu’ ceva postari, aveam in program restaurantul indian Haveli. Nu m-a dat pe spate, desi am mancat un beriany OK. Adica un fel de mancare cu orez, multe condimente si, daca vrei, carne. Eu am preferat varianta cu miel, desi exista si cu pui sau vegetariana. Am incercat sa fac poze, insa lumina era slaba, asa ca am o mostra nu tocmai reusita.  Insa eu cred ca daca prietenul nostru Bish isi pune mintea, ar putea face unele chestii din meniu mult mai bine.

De cand il cunosc pe Bish si am mancat ce gateste, a inceput sa-mi placa foarte mult mancarea indiana. El face chestii “Punjabi style”, ca sa-l citez, si cu toate ca pe mine ma amuza de mor expresia asta, chiar asa e: retetele lui sunt specifice bucatariei din  Nordul Indiei.

A doua zi dupa Haveli mi-am pus in cap sa fac o korma, adica un fel de mancare ce are la baza un sos de culoare deschisa, deoarece ingredientele principale sunt migdalele sau alunele macinate. Bineinteles, sunt tot felul de variatiunui.

Eu am folosit carne de curcan, pe care condimentat-o cu garam masala home made si pe care am marinat-o o zi in iaurt. Bish spune ca iaurtul e bun pentru a marina carne frageda, adica pui, dar curcanul meu n-a fost foarte tare, asa ca a mers. In plus, l-am vazut eu pe Jamie cum marina miel in iaurt 😛

Curcanul se baga in cuptor, intr-o tava cu gratar (sau direct pe grilajul din cuptor) si se rumeneste bine de tot. Intre timp se face sosul, pe care trebuie sa-l incepeti cu o zi inainte. Adica sa puneti la inmuiat peste noapte migdalele si alunele (Bish mi-a spus caju, eu am folosit alune de pamant). Trebuie sa fie crude, adica nu prajite sau sarate, iar crude gasiti la Mega Image.

Alunele si migdalele se mixeaza bine in blender pana devin o pasta. Tot in blender faceti o alta pasta, din ceapa si ghimbir, apoi alta pasta, din rosii. Intr-un wok incingeti niste ulei, puneti pasta de ceapa si ghimbir si caliti cateva minute, apoi adaugati rosiile facute piure in blender si mai fierbeti cateva minute. E randul condimentelor, maruntite si ele in blender sau in rasnita, dupa ce le-ati incalzit un pic inainte intr-o tigaie curata, ca sa-si elibereze toate uleiurile si aromele: cardamon intreg (eu am gasit la celebrul magazin arabesc de pe Mosilor), 4-5 cuisoare, scortisoara, piper negru. (Bish, am uitat ceva? 🙂 )

Dupa alte cateva minute adaugati pasta de migdale si alune, smantana tare, sare, boia iute (am pus eu, cu de la mine putere) si continuati sa fierbeti la foc mic, amestecand incontinuu, inca vreo 10 minute. Scoateti carnea bine rumenita si sfaraind din cuptor, o aruncati in sosul cu bulbuci, stingeti focul and there’s your korma.:).

E un pic de osteneala, da’ merita.

Cred ca n-ar avea niciun farmec cu paine, asa ca va sfatuiesc calduros sa mancati korma cu orez basmati fiert si, ca sa mai stingeti iuteala, cu sos de iaurt cu menta si castraveti.

Puteti sa presarati niste coriandru verde tocat, dar eu n-am avut pentru ca n-am gasit in ziua aia, dar am gasit pentru supa de linte rosie despre care am sa va povestesc data viitoare.

Incercati asa ceva acasa!