Cand nu ne ocupam cu salate, ridichi, spanac si alte lobode, care ne-au solicitat din plin in ultima vreme, incercam sa punem proteina animala acolo unde ii este locul, adica la noi in stomac. Well, mai mult la mine, caci tocmai ii spuneam lui Sorin ca nu-mi amintesc de vreo zi din ultimii ani in care sa nu fi mancat carne. 🙂

Dar si pentru ca un iaurt 10% grasime poate sa substituie cateva ore carnitza, m-am gandit sa fac o chestie care-mi place foarte mult: labneh. Sau un fel de labneh. Adica niste bilutze de iaurt cu ulei de masline si condimente. Eu m-am limitat la uleiul de masline si la sare, pentru ca labnehul meu a avut ca garnitura legume marinate.

But first things first.

Pentru labneh (sau branza din iaurt) am folosit iaurt Olympus, 10% grasime, dupa cum va spuneam. Tare, cremos, al naibii de gustos. Bun pentru orice fel de sos, dressing sau tzatziki. Vi-l recomand nu doar pentru ca e foarte bun, ci si pentru ca e atat cat poate fi de natural un iaurt din comert: e facut din lapte, culturi de iaurt si smantana. Nu are proteine din lapte, lapte praf si alte prostii pe care le gasesti in multe iaurturi.

Chiar daca iaurtul asta e teapzan de sta lingura-n el, tot trebuie scurs. Asa ca il puneti in niste hartie de filtru (eventual in doua hartii, ca mine), apoi puneti pseudo-pungulitza asta intr-o sita si lasati iaurtul la scurs in frigider macar o zi, dar ar fi mai bine doua.

Cand e gata, e atat de tare incat veti forma fara nicio problema mici bilutze din el. Ca sa mearga treaba si mai usor, puteti sa va “umeziti” mainile cu putin ulei de masline.

Asta-i toata filosofia labnehului. Daca nu va incumetati si la legume murate, pasul urmator este sa puneti peste el ulei de masline, sare, menta, sumac si sa mancati pana nu mai puteti cu lipie calda sau pita. Sau paine prajita. Partea cu “pana nu mai puteti” ramane valabila.

Cu legumele marinate povestea e si mai usoara. Asa daca ignorati tortura asteptarii, adica vreo 3-4 zile. Luati niste dovlecei sau zucchini si ii feliati foarte subtire cu instrumentul de curatat legume. Luati niste champignoane si le taiati in jumatati sau sferturi sau le lasati intregi daca sunt mici. Luati niste catei de usturoi ii ii curatati. Apoi puneti intr-un borcan mare (de 800 gr) straturi din legumele de mai sus. Printre ele presarati si niste sare grunjoasa de mare. Cam cata credeti :D. Cand borcanul e plin, bagati si o ramurica de cimbru (eu am de asta vara la congelator, ca si busuioc, menta si salvie) si turnati ulei de masline pana se umple. Apoi stoarceti zeama unei lamai, puneti capacul, agitati un pic si bagati borcanul in frigider. Nu uitati sa-l mai agitati o data pe zi, pentru ca sucul de lamaie are tendinta sa ramana la fund si nu ajunge la toate legumele.

Ca sa nu stati degeaba si sa aveti cu-adevarat la ce visa, prin a doua zi de asteptare puteti sa va apucati si de labneh, de scursul iaurtului, mai exact.

Dar si cand vor trece cele patru zile…. Razbunarea va fi a voastra. 🙂 Nu va ramane decata sa formati bilutele de iaurt, sa le puneti printre legume, sa turnati ulei de masline si sa…

Incercati asa ceva acasa!