macarons0Tour Eiffel, Sena, Notre Damme, croissant, sampanie, foie gras, Tour d’argent, haute-couture, parfumuri fine, Montmartre, Louvre des antiquaires – toate astea iti vin in cap atunci cand te gandesti la Paris. Orasul indragostitilor atrage ca un magnet turistii din intreaga lume, care vin pentru prima data sau revin an de an, pentru a-si lua doza de… boem.

Metropola e impanzita zilnic de un furnicar de oameni, insa cea mai cunoscuta si populara zona a Parisului ar putea fi considerata Champs-Elysees. Elogiat de Joe Dassin intr-unul din cantecele sale, pe ploaie, pe caldura, celebrul bulevard este inima pulsand de viata a Parisului. “Exista tot ce va doriti pe Champs-Elysees”,  canta Joe Dassin. Si, intr-adevar, exista.

De la restaurante pana la parfumerii, de la emigranti care vand pe trotuar turnuri Eiffel miniaturale, pana la seici arabi care coboara din masini de lux, de la turisti japonezi care fotografiaza tot ce misca pana la terase unde frantuzoaicele din “vechea garda” isi beau paharul de Porto. Dar mai exista pe Champs-Elysees nr. 75, Laduree, paradisul dulciurilor… Un loc pe care nu trebuie sa-l ratati, odata ajunsi la Paris.

Laduree este este mai mult decat o cafenea, o cofetarie, o ceainarie, sau toate acestea la un loc. Este un adevarat univers. Totul a inceput in 1862, cand Louis Ernest Laduree a deschis o brutarie pe Rue Royale. In 1871, un incendiu a distrus magazinul, insa a acest lucru nu l-a impiedicat pe Laduree sa-si continue afacerea. Brutaria s-a transformat in patiserie, iar noul magazin a fost decorat si pictat de Jules Cheret, acesta inspirandu-se din desenele de la Capela Sixtina.

Pe masura ce afacerea s-a dezvoltat, sotia lui Ernest Laduree a avut ideea de a “melanja” produsele de patiserie cu ceaiul si cafeaua, magazinul devenind astfel prima ceainarie din Paris. Acestea au fost inceputurile a ceea ce urma sa devina, peste mai bine de un secol, o oaza de bun gust si rafinament. In prezent, Laduree se mandreste cu patru cafenele in Paris, cea de pe Champs-Elysees, deschisa in 1997, fiind de departe “liderul echipei”. Deschisa zilnic intre 7.30 si 00.30, costituie poarta de acces catre lumea rafinamentului si a luxului, in materie de prajituri. Si-acum, sa ne-asezam la masa. c, toate isi gasesc locul in deserturile pregatite de cofetarii Laduree.

An de an, pe o pagina speciala din meniul localului isi fac aparitia “les nouveautes” (noutatile). Adica cele mai recente creatii ale casei Laduree. Insa piesa de rezistenta o constituie… “macaroanele”. Sa nu va ganditi cumva la “melcisorii” cu branza ai bunicii. “Les macarons” sunt niste prajiturele mici, rotunde, crocante in exterior, dar moi inauntru, umplute cele mai delicioase creme. “Macaroanele” s-au nascut la inceputul secolului XX, “parintele” lor fiind Pierre Desfontaines, nepotul lui Ernest Laduree. De atunci, reteta a ramas neschimbata. Prajiturelele se fac zilnic in laboratoarele Laduree, sunt umplute cu crema si lasate sa “fiarba in suc propriu” doua zile inainte de a fi scoase la vanzare. Exista 20 de feluri de “macaroane”, care de care mai tentante: ciocolata, vanilie, cafea, fistic, portocale, sampanie, menta, caise, castane, nuca de cocos, petale de trandafir.

In fiecare an, casa Laduree aduce un “tribut” “vedetei” sale, creand o noua aroma pentru “macaroane” – noutatea pentru toamna/iarna 2008 este “macaroana” cu crema de mango si iasomie. Bineinteles sunt multe alte adevarate opere culinare pe care de puteti degusta. Un amanunt: pentru orice desert, apa este din partea casei. Insa puteti alege din multele sortimente de ceai, cafea sau ciocolata calda, pe care sa le savurati la o tigara.

Daca in multe tari din Europa s-a interzis fumatul in baruri, restaurante sau cafenele (foarte putine localuri mai tolereaza acest viciu), la Paris este inca permis, in astfel de locatii. Pe Champs-Elysees, gasiti tot ce doriti, cum va spuneam. Asa ca pe terasa Laduree puteti fuma. Numai ca scrumierele nu exista. Motivul? Si la ei se fura… Drept urmare, au gasit o solutie: “Au parter”, iti spun politicos chelnerii. Asa ca te conformezi si arunci pe trotuar. Dar acest lucru nu este un inconvenient pentru curatenie.

Una peste alta, Laduree ramane locul number one din Paris, unde te poti rasfata cu o prajitura, un ceai sau o cafea.