Lotte este un peste extraordinar de bun, cel mai bun pe care l-am mancat eu pana acum. In opinia mea bate chiar si tonul si orice altceva. Recunosc, mai am niste pesti de testat, insa pana acum e preferatul meu. Are o carne alba, ferma si un gust subtil de peste, poate asemanator cu homarul.

I se spune lotte in franceza, monkfish in engleza si am vazut ca se vinde si sub o denumire romaneasca de unditzar. E un peste urat, extrem de urat, v-am mai povestit despre el. Daca l-ati vedea si n-ati sti despre ce e vorba n-ati manca probabil niciodata asa ceva. E exemplul cel mai bun ca aparentele insala. Eu am mancat numai in Franta, iar acum aproape o luna mare mi-a fost mirarea cand am vazut lotte in Romania si chiar proaspat. Ani de zile m-am zgait prin congelatoare sperand sa vad macar congelat, dar n-a fost chip.

Da, am vazut lotte proaspat in Cora Sun Plaza, la un pret mai mic decat ma asteptam, adica 100 de lei kilogramul, cand in Franta costa in jur de 35 de euro kilogramul. Prima data am vazut doar trunchiuri de lotte, caci doar partea aceea se consuma. Capul, care uneori inseamna mai mult de jumatate din greutate, nu se mananca. Va spun asta pentru ca am vazut apoi, la vreo saptamana, si lotte intreg, vandut sub numele de unditar, la acelasi pret cu fileurile de lotte (monkfish cum il vand cei din Cora): 88 de lei. Da, intre timp pretul mai scazuse 😀  Un peste de un milion kilu’ e totusi cam scump pentru multi romani.

Ideea e urmatoarea. Daca va intalniti cu situatia asta (adica lotte intreg si fileuri sau trunchiuri la acelasi pret), sa nu luati niciodata lotte intreg, pentru ca veti arunca mai mult de jumatate din el. Va sfatuiesc sa cumparati trunchiuri de lotte sau fileuri. Atunci cand luati trunchiuri, va trebui sa le curatati de piele, nici aia nu se mananca, desi nu are solzi.

Revenind. Pestele asta e atat de bun incat nu are nevoie de multe condimente, “artificii” si bla bla-uri. Cu cat e mai simplu preparat, cu-atat o sa va bucurati mai mult de gustul lui. Asa ca va recomand sa-l faceti la gratar sau sotat in putin ulei de masline. In general va recomand variantele astea pentru peste.

Eu l-am facut la gratar. Bine, mai intai l-am curatat de cateva pielitze, l-am spalat si l-am tinut cam o ora in apa rece in care am stors cateva picaturi de lamaie. L-am uscat bine, l-am uns cu o pensula cu putin ulei de masline, cat sa-si ia o pelicuta “protectoare” si l-am pus pe gratar, cam 3 minute pe fiecare parte. Nu trebuie lasat mult, pentru ca devine uscat si va avea o textura tare, cauciucata.

I-am presarat putin fleur de sel de Guerande si asta a fost tot ce i-am facut pestelui. Garnitura a fost la fel de simpla – frigarui de legume: ciuperci, ceapa, ardei gras, dovlecel, rosii cherry.

Am mai facut si un sos din unt topit, patrunjel bine tocat si cateva picaturi de lamaie. Si a fost o cina mediteraneana foarte gustoasa. Ne-am bucurat de culorile astea deocamdata, ca pana cand se umple piata de verde-spanac si rosu-loboda (autohtone) mai avem un pic de asteptat :).

Incercati asa ceva acasa!