• 500 de grame de fasole uscata rosie sau pestrita
  • 2 cepe rosii
  • 2 morcovi
  • 2 rosii
  • un ardei iute rosu
  • 4-5 catei de usturoi
  • 50 de ml de ulei de masline
  • cimbru, coriandru proaspat
  • sare, piper, chimen
  • Pentru garnitura
  • Orez fiert cu sare
  • Un avocado taiat felii
  • Ceapa rosie si rosii tocate
  • Suc de lime
  • Ardei iute proaspat
  • Coriandru poraspat

V-am povestit despre fasolea cu ciolan de la petrecerea Grafitti de Halloween. Au fost patru oale uriase din care n-a mai ramas nimic. Nada! Asta ca sa va introduc in atmosfera sud-americana, ecuadoriana mai exact, caci in Ecuador ajungem noi azi, in episodul 46 din Ocolul Pamantului in 50 de retete.

Si daca saptamana trecuta am fost in Mexic pentru o quesadilla cu fasole, am zis sa raman in aceeasi zona si in acelasi registru: fasolea! Adica menestra de porotos, o fasole ecuadoriana scazuta si aromata, pe care o am mancat-o cu niste garnituri care nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap, dar care te fac sa termini farfuria cu viteza de Speedy Gonzales.

La prima vedere, fasolea asta nu difera atat de mult de iahnia noastra (cel putin ca mod de preparare), insa datorita condimentelor ea e cu totul altceva. Aveti nevoie de fasole rosie sau fasole pestrita, pe care o lasati la inmuiat peste noapte sau macar cateva ore. Apoi o puneti la fiert si o fierbeti pe jumatate.

Intr-o oala incingeti uleiul de masline, apoi puneti ceapa rosie tocata, morcov tocat, rosii tocate cubulete, ierburi proaspete (cimbru si coriandru, cimbru puteti pune si cateva ramurele uscate), un praf de chimen, ardei iuti tocati (proaspeti sau fulgi uscati), 3-4 catei de usturoi tocati. Caliti legumele 4-5 minute, apoi adaugati putina apa in care a fiert fasolea. Dupa inca 5 minute puneti fasolea si completati cu apa.

Lasati totul sa bolboroseasca la foc mic pana scade, pana devine ca o supa foarte groasa sau ca o tocana mai subtire, condimentati cu sare si piper si adaugati coriandru proaspat tocat. Asta e tot, atat de simplu, dar cu niste arome care vor face o mare diferenta intre aceasta mancare si o iahnie obisnuita.
Fasolea asta se mananca cu urmatoarele: rosii si ceapa rosie tocate cubulete, stropite cu suc de lime, felii de avocado si orez fiert.

Ecuadorienii o mananca de cele mai multe ori cu oua ochiuri, cu carne prajita si cu banane verzi prajite, dar eu am sarit partea asta nu pentru ca nu-mi plac bananele verzi prajite, ci pentru ca ar fi fost milioane de carbohidrati in farfuria aia. 🙂

Oricum, gusturile se completeaza si nimic nu o sa para in plus, credeti-ma, cu toate ca si eu am fost sceptica la inceput.

[singlepic id=640 w=620 h=440 float=center]

Incercati asa ceva acasa!