midii-sus

Desi am mancat midii in multe tari, trebuie sa recunosc: nimic nu se compara cu moules frites (midii si cartofi prajiti) mancate in carciumioarele care impanzesc zona pietonala din Bruxelles, unde chelnerii trag de tine si mai ca te baga cu forta in restaurant. Iar daca nu reusesc, urla “madame, madame, madame” in urma ta de nu stii cum sa dispari mai repede de-acolo. Dar daca esti in cautarea midiilor perfecte, suporti si asta. 🙂

Si cum muream de pofta si nu preconizez un drum la Bruxelles prea curand, am preconizat unul in Carrefour, de unde am cumparat niste midii proaspete (adica necongelate).

Ca si in cazul crevetilor sau al altor fructe de mare, midiile trebuie gatite rapid, pentru ca altfel devin cauciuc/gumilastic.Mi-am afurisit pofta o ora, cat am frecat la midii ca sa curat tot nisipul de pe ele, ca de gatit nu mi-a luat decat cinci minute. I swear!

Midiile sau scoicile trebuie spalate foarte bine pe cochilie, frecate cu o periuta sau cu buretele de sarma, care in cazul meu s-a dovedit “arma” perfecta cu care le-am venit de hac. M-am mai chinuit un pic sa rup si mustatile alea care ies din cochilie, de care midiile parca tin cu dintii, so to speak :). Bineinteles, orice midie oricat de putin deschisa trebuie aruncata daca nu vreti sa va procopsiti cu una dintre cele mai nasoale toxiinfectii alimentare ever.

ingrediente-2

So, pentru un kilogram de midii (din care mananca trei-patru oameni) caliti in ulei de masline (eventual cu putin unt) o ceapa tocata. Un minut. Puneti midiile si le lasati inca un minut, acoperite. Puneti cateva fire de usturoi verde tocat, cateva rosii cherry taiate in jumatate, putin vin alb sec, sare de mare si le lasati inca doua minute. La sfarsit presarati putin patrunjel verde tocat si putina zeama de lamaie (optional). Inca un minut. Adevaratul test e curatul midiilor. Am zis! Ar trebui sa faceti midiile intr-un vas mai mare, pentru ca ele sa aiba loc sa se deschida.

cartofi

Cat despre cartofii pai, numele spune totul. Trbuie sa fie lungi si subtiri. Trebuie uscati bine (in servetele de hartie) inainte de a-i pune la prajit in baie de ulei foarte bine incins.

midii-jos

De data asta o sa va urez sa incercati asa ceva la Bruxelles! Dar pana atunci, macar acasa 🙂

midii-jos-4