[singlepic id=350 w=620 h=440 float=center]
De data asta n-o sa va umplu capul cu prostii ca de obicei, pentru ca odata ce te hotarasti sa faci mancarea asta, ai nevoie de un shortcut catre rezultatul final si nu de povesti. Atatea arome se strang in mancarea asta taraneasca, seculara, de taverna, ca vorbele mele palesc. In episodul 18 din Ocolul Pamantului in 50 de retete ajung acolo unde am inceput, in Grecia, pentru un miel la cuptor, cu cartofi si branza feta.
E sezonul mieilor, iertate-mi fie pacatele de devoratoare a acestor fiinte gingase. La fel sunt si grecii, God bless’em :). Asa ca au inventat mancarea asta fara nume, dar cu toata savoarea Mediteranei in ea.
Aveti nevoie de un kilogram de miel: pulpa si coaste, am pus eu. Le-am “prafuit” cu faina si le-am prajit usor, cat sa devina aurii, in ulei de masline. Am luat cativa cartofi medii, i-am curatat si i-am crapat dupa ce i-am pocnit cu ciocanul de batut carne. Un tocator, o piatra sau un pumn bine pozitionat vor avea acelasi rezultat. Am pus in cel mai negrecesc vas (dar ce minuni face), intr-un tajine, bucatile de miel, cartofii, cativa catei intregi de usturoi, o tulpina de usturoi verde, un praf de oregano uscat, o ramurica de rozmarin.
[singlepic id=351 w=620 h=440 float=center]
Am condimentat cu sare si piper, am turnat o ceasca de vin alb si sec si una de apa si am bagat vasul acoperit in cuptor, la foc mare (200-220 de grade) aproape o ora. La final, am presarat branza feta faramitzata si am mai lasat mancarea in cuptor, la 180 de grade, cam 15 minute, sa se rumeneasca minunatia din tajine.
[singlepic id=348 w=620 h=440 float=center]
O salata picanta si proaspata de leurda si rosii a fost tot ceea ce mai avea nevoie mielul asta.
[singlepic id=349 w=620 h=440 float=center]
Incercati asa ceva acasa!